Президентът се срещна и с част от спасените през войната

Президентът Румен Радев на първо посещение в Израел. Държавният глава се срещна с израелския си колега Реувен Ривлин.

ВИЖТЕ СНИМКИ ТУК

За първи път Румен Радев посещава Израел в качеството си на държавен глава. Един от поводите за посещението бе спасяването на българските евреи през Втората световна война.

Румен Радев на посещение в Израел и Палестина

„Еврейският народ никога няма да забрави това смело дело в тъмните времена”, заяви израелският президент.

„Днес с гордост отбелязваме заедно това събитие, но и заедно скърбим за евреите от Беломорска Тракия и Вардарска Македония, които не бяха български граждани и страната не успя да спаси”, каза Радев.

Румен Радев: Спасяването на българските евреи преди 75 години е безпрецедентен акт

В кратките си речи обаче и двамата държавни избягаха от повода. Всеки призова за своя кауза.

„Трябва да сме обединим срещу Иран, който продължава да спонсорира тероризма и да разпространява нестабилност в Близкия Изток”, призова израелският президент.

Борисов почете в Скопие паметта на загиналите македонски евреи

„България ще продължава да полага усилия за възстановяване на преговорите в рамките на Близкоизточния мирен процес за намиране на трайни и ефективни решения, водещи до мир и стабилност в региона”, заяви от своя страна Радев.

След срещата с израелския президент Румен Радев се отправи към друга, не по-малко важна – тази с българската общност. На втората среща присъстваха и някои от все още живите евреи, спасени по време на войната. Гостите изразиха обичта си към България, а някои показаха и желание да я прославят като Моше Алони, който номинирал Българската православна църква за нобелова награда заради спасяването на евреите.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.