Държавната и местната власт влязоха в сблъсък

Спор за местните данъци и такси в Кърджали. Общината е с едни от най-ниските ставки в страната. Втора поредна година опитът те да бъдат повишени, за да има повече пари за ремонти, се проваля. Областният управител пък нарече проектоданъците – такса „кмет”.

30% ОТ ГОРИВОТО НЕЛЕГАЛНО: Цената на бензина няма да се увеличава

В Кърджали местната и държавната власт се намират в една и съща сграда. Това обаче, съвсем не ги сближава по важните за хората въпроси. Опитите на местната власт в Кърджали да повиши данъците тук започнаха преди две години. След жалби от областната администрация обаче, съдът ги отмени два пъти.

„Единственият посочен аргумент, че данъците са повишени е, че не са били повишени от 8 години, това е несериозно”, каза областният управител Никола Чанев.

Протест срещу подмяната на касовите апарати

Той определи повишението като наказание заради лошо местно управление и заяви, че кърджалийският данъкоплатец бил коректен. Простата сметка показва, че в Кърджали местните данъци са едни от най-ниските в страната.

„Един апартамент спестява 12,19 лева, но общината се лишава от 1 милион и 400 хиляди лева, с които ние можем да подобрим пътната инфраструктура, да оправим осветлението, да построим нови детски площадки”, казва кметът Хасан Азис.

НАП: Събираемостта на данъците се увеличава

Според държавната власт сметката е друга.

„Става въпрос за едни спестени около 200 лева на семейство, което община Кърджали не можа да вземе от джоба на данъкоплатеца и да изхарчи недобре, защото резултатите са видими - тъмен град, мръсен град, град пълен с бездомни кучета”, твърди Никола Чане.

„Един държавен служител в момента пред цялата страна говори неистини”, заяви от своя страна Хасан Азис.

С отмененото миналогодишно повишаване на данъците общината губи близо 3 милиона лева прихода и връща платени вече суми. Предстои община Кърджали да обжалва отмяната на новата наредба на последна инстанция.

Репортер: Димитър Иванов

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.