Отличието е за предаването "Идиоти" - разказ за земеделците, отказали да сътрудничат на ДС

Нови отличия за NOVA. Миролюба Бенатова беше наградена от Фондация „Димитър Цонев” в категория „ТВ Репортер”. Наградата е за предаването „Идиоти” - разказ за земеделците, отказали да сътрудничат на Държавна сигурност.

"Историята за забранените хора, отказали сделка с Държавна сигурност, спечели наградата на Фондация "Димитър Цонев". Тези силни мъже от разработка "Идиоти", преживели затвор, репресия и забрана за нормален живот, са моя университет. Достойни хора. Срещата ми с истинското лице на страданието, в което най-много личи чистата съвест, ми даде кураж. Исках да не останат анонимно заличени от продуктите на подмяната. А техните разкази за методите за разправа и тормоз, за екзекуциите, поръчани от Москва и подменената демокрация, днес са като приказка за настоящето. Този документален филм е репортаж за днешните "килии", съсипани съдби и затворени усти. Те ни показаха, че някога е бил възможен и достоен живот. Дано успеем да научим уроците им. Благодаря за наградата заради "идиотите" и тяхната лудост да останат нормални човеци", каза Миролюба Бенатова.

"Миролюба Бенатова представя": Разработка "Идиоти"

В категория „ТВ Водещ” беше отличена Радина Червенова от БНТ. 9 студенти от УНСС получиха награда от 1500 лева и едногодишни стипендии.

Още от "Миролюба Бенатова представя" гледайте ТУК.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.