Режисьорът в интервю за NOVA навръх празника на славянската писменост

„Обществото ни губи позитивната енергия, която имат младите хора и те я изливат някъде другаде”. Това каза режисьорът Явор Гърдев в интервю за NOVA на 24 май.

Максим Ешкенази пред NOVA: Как магията на класическата музика може да докосне децата?

Той призова всички да положат усилия, за да останат младите у нас и да припознаят родината като място за собственото си развитие.

Режисьорът е един от менторите в инициативата “С усилия към звездите“, която цели да подпомогне млади таланти в областта на изкуствата. Фондация “Културни перспективи“ и КЦМ 2000 ГРУП учредяват по идея на оперната певица Ина Кънчева национална стипендия “С усилия към звездите“ (Per aspera ad astra), с която всяка година ще се подкрепят млади български артисти в пет области на изкуството: визуални изкуства, литература, музика, танц, театър/пърформанс. NOVA e медиен партньор на кампанията. Всеки един стипендиант в съответната категория ще бъде съпътстван в рамките на една година от ментор – пет изключителни личности и свободни артисти, поставящи стандарти на световната културна сцена. По покана на Ина Кънчева през 2018 година стипендиантите в отделните категории ще бъдат съветвани и окуражавани от Недко Солаков, Георги Господинов, Красимира Стоянова, Галина Борисова и Явор Гърдев. Кандидатстването за първото издание на конкурса за стипендия “С усилия към звездите“ ще бъде възможно по електронен път на следния адрес: www.culturalperspectives.eu в периода между 24 май и 1 септември 2018 година.

Разговора за бъдещето на българските продукции в киното и театъра гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.