За подготовката на подобна визита са нужни поне 5 месеца

Премиерът Бойко Борисов покани на посещение в България папа Франциск. По време на аудиенцията си днес Борисов му е представил официална писмена покана.

От Ватикана ще обмислят догодина да подготвят посещение у нас, в Румъния и евентуално в трета страна от Западните Балкани. За подготовката са нужни поне пет месеца.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Верен на ангажимента си да промотира Западните Балкани на всички нива,  премиерът Борисов покани папа Франциск да посети България догодина. Дипломати от Ватикана, България и Светия синод започват подготовката за посещението.

Поканата за посещение е отправена пред свидетели, така че папата да няма къде да мърда.

„Ето това е нашата покана догодина да посетите България, Румъния и някоя трета страна”, заяви Борисов пред папата.

За папско посещение били нужни поне 5 месеца подготовка, поясни Борисов. Затова решил да се застрахова.

„Отвори едно чекмедже, взе листче, написа си и го сложи в джоба”, обясни премиерът Борисов пред журналисти. „Аз затова му казах, че в джоба му е не поканата, а това, което ще даде на неговите хора, за да подготвят посещението”, заяви Борисов.

Последният папа, посетил страната ни, е покойният вече Йоан Павел Втори през 2002 година. Тогава целта беше една - реабилитиране на несправедливо обвинения за атентата срещу него Сергей Антонов и на страната ни като цяло за така наречената „Българска следа”. Цел за евентуалната балканска обиколка на Франциск има и сега.

„Целта на едно подобно посещение на папата е да не пада темата за Западните Балкани”, заяви Борисов.

 Дотук главата на римокатолическата църква е получавал покани да посети България от президентите Росен Плевнелиев и Румен Радев. Положителният отговор обаче идва едва днес, след близо двучасовите разговори на Борисов във Ватикана. Които се увенчали с взаимни обещания.

 „Да се моля за него, а аз го помолих той да се моли за мен и всички да се молим на Господа да няма война”, заяви Борисов.

 Както е традицията, разменили и подаръци. Борисов прие от Светия отец плакет с разлистени клонки и птица, символ на мира. А той поднесе 33 рози, които ще бъдат засадени в градината на Ватикана.

Аудиенцията при папата беше по повод празниците на Славянската писменост и култура в Рим, а след Борисов аудиенция получи и македонският премиер Зоран Заев.

Информация: Антоанета Николова

Кореспондент: Антоанета Николова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.