Предстои унищожаване на фуража и дезинфекция на фермата, в която са отглеждани

Над 57 000 птици са унищожени във ферма в добричкото село Стефаново,в която бе установено огнище на инфлуенца, предаде БТА. 

По хуманен начин са ликвидирани 21 406 патици и 36 000 новоизлюпени птици, съобщи областният управител Красимир Кирилов след заседание на областната епизоотична комисия. По думите му птичият грип е тип А, но щамът все още не е установен. Умъртвените животни са откарани в екарисаж.

Умъртвени са 6000 патици в огнище на "птичи грип" в Зимница

Предстои унищожаване на фуража и дезинфекция на фермата, която е собственост на еднолично дружество с ограничена отговорност, каза областният управител. Той добави, че са определени две санитарни зони около обекта - трикилометрова, обхващата село Стефаново, и десеткилометрова, включваща Добрич, селата Дончево, Стожер, Богдан, Бранище, Славеево и други, в които се забранява търговията и разселването на птици.

Как се разпространява птичият грип?

В същата ферма в Стефаново е пламнала инфлуенца и през октомври минала година, каза областният управител. Тогава са унищожени 11 000 патици.

Красимир Кирилов коментира, че още не е ясна причината заболяването да се повтори. По думите му през есента фермата е била дезинфекцирана и е бил спазен срокът за завъждането на нови патици, като собственикът е започнал с малко птици и са били вземани проби за инфлуенца.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си