Опозицията коментира визитата на премиера в Москва

Визитата на премиера Бойко Борисов в Москва - във фокуса на коментарите в парламента днес. Оценките за разговорите му с Путин и Медведев бяха разнопосочни.  

Срещата на Бойко Борисов с Владимир Путин е помогнала да се размразят политическите отношения с Москва, е общата позиция на политическите сили. От там насетне мнението на опозицията и управляващите за ефекта от срещите се размина. 

СРЕЩАТА В МОСКВА: Какво се разбраха Борисов и Путин?

БСП видяха посещението така: Много условности и нищо конкретно.

Според лидера на левицата Корнелия Нинова, Борисов е отишъл в Москва, за да се извини за собствените си грешки по отношение на проектите „Белене” и „Южен поток”.

От ДПС коментираха, че е редно премиерът да отиде в парламента и да запознае депутатите с решенията, които са били взети, ако има такива.

„Г-н Борисов се опита да поправи собствените си грешки от спирането на проектите, но не успя. Отиде, за да осигури газ за хъба „Балкан”, но не получи нищо подобно. Не виждаме конкретен резултат за България, освен това, че се състояха тези срещи, което е добър знак”, заяви Корнелия Нинова.

Москва отново влиза в АЕЦ "Белене", „Турски поток” може да завие към България (ВИДЕО+СНИМКИ)

„България е парламентарна република, би било добре изпълнителната власт да представи пред Народното събрание резултатите от такива срещи”, заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

„Премиерът Борисов се стреми да защити националния интерес. И премиерът Борисов не би искал да излезе от рамката на единната европейска политика на ЕС”, коментира Цветан Цветанов от ГЕРБ.

„Сега се възстановява възможността през България да мине част от газапровода, който в момента се строи за Турция. Това няма как да не е положителен момент за България, защото ние ще печелим от това”, коментира Волен Сидеров от „Обединени патриоти”.

Според Волен Сидеров  разговорът на руския президент с премиера Борисов показал, че Путин не е злопаметен. 

"Защо да е злопаметен? Просто иска да има гаранции, защото видяхме как нещо уговаряно, договаряно. Уж трябваше да тръгне „Южен поток”, изведнъж дойдоха едни сенатори от САЩ и казаха „Стоп”, каза още Волен Сидеров. 

Нито един от проектите от така наречения „Голям шлем” – газопровода „Южен поток”, нефтопровода „Бургас - Александруполис” и АЕЦ „Белене”, договорени по време на посещението на Путин в България преди през 2008 г., не беше осъществен. Три години след като парламентът наложи мораториум за строежа на АЕЦ „Белене”, властта у нас отново повдига темата. Като намерението този път е да се търси частен инвеститор, а сторежът да стане без държавни гаранции. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.