Борисов: Ако не го харесват, да предлагат в парламента, да търсим решение

Енергиен скандал между управляващи и опозиция. БСП поиска оставката на председателя на Комисията за енергийнно и водно регулиране Иван Иванов заради сделката с ЧЕЗ. На извънреден брифинг Корнелия Нинова обяви, че левицата настоява с Иванов да бъде проверен от прокуратурата.

Причината е в старото искане на БСП КЕВР да се намеси или направо да спре сделката с ЧЕЗ, заради което бяха и направени специално законови промени. Днес председателят на КЕВР обаче заяви, че те не са достатъчни. Иван Иван определи атаката срещу себе си като "политическа".

Иван Иванов не иска да се меси в сделката. Следователно я прикрива“. С този аргумент социалистите поведоха атака срещу шефа на КЕВР.

Лют скандал и обвинения в пленарната зала (ВИДЕО)

Днес г-н Иванов пред целия парламент каза: „Ние този закон няма да го изпълним, защото той е лош. Е, един друг закон - Наказателният кодекс - предвижда наказания за това до 5 години“, заяви лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

Шефът на КЕВР й отговори, че е очевиден опит за кризисен пиар, когато с атака срещу регулатора се отклонява вниманието от вътрешнопартийни проблеми.

Социалистите подгряха темата още в парламента часове по-рано, след като чуха - пак от Иванов - доклада за работата на КЕВР през изминалата  2017 г. Корнелия Нинова припомни, че е променен законът, за да може комисията да се намесва в такива сделки и да защити националния интерес. И попита: „Събрахте ли се и какво решихте по писмото с 200 000 подписа на граждани?

В отговор председателят на енергийния регулатор Иван Иванов обясни, че по закон граждански подписки пред неговата комисия не важат. 

Иван Иванов добави: „Не можем да изпълним закона въз основа на тази подписка. Нито един регулаторен орган в ЕС няма подобни правомощия да се произнася предварително по една сделка от частноправен характер".

Шефът на КЕВР обясни, че макар и променен, законът реално не му дава правомощия да се меси в подобни сделки.

Подкрепиха го управляващите. Делян Добрев от ГЕРБ коментира: „Не може КЕВР да се събере и така гледайки тавана да решат дали да разрешат или да не разрешат нещо?“, попита БСП Делян Добрев.

Но пък опозицията се разгневи. „Вашата работа е да спазите закона, а не да ни обяснявате тука дали е хубав или лош. Поемете си отговорността!“ – с тези думи Драгомир Стойнев се обърна към управляващото мнозинство. Делан Добрев контрира: „Вие ще потвърдите ли, че от тази трибуна се опитвате да окажете натиск върху независим регулатор“.

ПРОГНОЗА: До 7% скок в цените на парното и топлата вода от 1 юли

Никакъв натиск, зарече се и премиерът от Брюксел.

Не се меся в независими органи. Дали ще е Иван Иванов или друг, но на всеки управляващ му трябват независими органи. Като не им харесва да го сменят, но трябва да се съобразяваме.... Това са цените“, категоричен бе Борисов.

От ДПС пък използваха случая да напомнят на БСП, че отдавна са предупредили: „Дойдохте ли на моя? И че - ако държавата се намеси - може да пострада в съда. Не може и вие днес популистки да излезете да бутнете държавата да изгуби 880 милиона арбитраж и два пъти по 320млн.евро от една сделка, която ще трябва да плати българския народ“, каза Рамадан Аталай от ДПС.

В края на заседанието емоциите ексалираха и депутатите стигнаха почти до бой по процедурни въпроси.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.