Продължава спасителната акция

Майките на откритите от спасители момчета в Тайланд гледаха видеозаписи на децата си. Специалните отряди на морската пехота, които достигнаха децата, предоставиха нови клипове. Момчетата от детския футболен отбор прекарват 12-и ден под земята, след като бяха блокирани от придошли води.

ОЦЕЛЕЛИ ПО ЧУДО: 12 момчета и треньорът им бяха открити живи в Тайланд (ОБЗОР)

Засега роднините на децата не знаят кога ще ги видят на живо, но са доволни, че ги виждат на видео. След като изгледа кадрите, една от майките сподели: "Толкова се радвам да го видя. Думи нямам. Искам да благодаря на всички, които помогнаха."

"Умирам да го видя. Синът ми ми липсва", добави друга майка.

Спасителите инсталират и телефонна линия, за да могат децата да разговарят с родителите си. За да подкрепят футболния отбор, дойдоха и техните съученици. 

Евакуацията на 12 деца, блокирани в пещера в Тайланд, може да отнеме месеци

Въпреки че донесоха храна, вода и лекарства, войниците не могат да извадят децата от пещерата.  До изхода има стотици метри тунели, които са под вода. Обмислят се различни варианти, като изчакването на водите да се оттеглят може да отнеме седмици.

Не се изключва и възможността децата да бъдат обучени да използват водолазна екипировка.

"Трябва да сме 100 процента сигурни, за да започнем да вадим момчетата. Няма нужда да вадим всички наведнъж. Ако има какъвто и да е риск, няма да започваме", поясни Наронгсак Осотанакорн, губернатор на провинция Цянг Рай.

Повече от 1000 души са ангажирани с операцията. Въпреки че децата са в добро здравословно състояние, екипите на бърза помощ симулираха спешна намеса. В района има и хеликоптери в готовност.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.