Промените трябва да влязат в сила от 1 септември 2018 г.

Националният съвет на Австрия (долната камара на парламента) гласува промяна в трудовото законодателство и увеличи максималната продължителност на работния ден до 12 часа.

Да се намали ли работната седмица на 4 дни?

Промените трябва да влязат в сила от 1 септември 2018 г. и ще позволят на работодателя, след консултация с трудовия колектив, да определи максимална продължителност на работната седмица от 60 часа.

РАБОТА ПОД СТРЕС: Всеки пети работи в изнервена среда

Правителството подчерта, че промяната в закона ще позволи на работниците да решат дали да се съгласят на 12-часов работен ден или да се придържат към обичайната схема от 8 до 10 часа. "Ако работниците желаят, те ще имат възможност да работят повече часове и да печелят повече пари, благодарение на надбавки или да осигурят за себе си повече свободно време", се казва в съвместно изявление от австрийските парламентарни фракции на управляващата коалиция.

Експерти призоваха за "тих час" на работното място

Нееднозначната иновация предизвика критика и недоволство в австрийското общество. Основната критика към правителството е, че умишлено влошава положението на работещите в полза на индустриалните компании. Освен това в Австрия миналата седмица имаше масови протести срещу промяната в закона на труда, в които взеха участие около150 000 души.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Редактор: Красимира Кръстева