Преди срещата на Тръмп са били предоставили около 100 страници с материали, за да може да защити твърдата си позиция пред Путин

Американски правителствени служители са хранели надежда, че вчерашната среща в Хелзинки между президента на САЩ Доналд Тръмп и руския президент Владимир Путин може да завърши различно - без такава пресконференция, на която Тръмп атакува на чужда земя Федералното бюро за разследване (ФБР) на собствената си страна и сърдечно похвали главния съперник Русия, пише в. "Вашингтон пост". 

"Гардиън": Пресата обяви Тръмп за предател

Преди срещата на Тръмп са били предоставили около 100 страници с материали, за да може да защити твърдата си позиция пред Путин, но американският президент е пренебрегнал повечето от тях, заяви запознат източник, цитиран от изданието. Според служителя, пожелал анонимност, изказванията на Тръмп са били "до голяма степен в разрез с плана".

Вълна от критики срещу Тръмп след срещата му с Путин

Друг информиран източник каза, че "всички около Тръмп" са го призовавали да заеме твърда позиция към Путин. По думите на цитирания служител преди срещата съветниците са подготвили редица теми - от извършеното от Русия анексиране на Крим до руската намеса в американските избори, но Тръмп е решил да подходи към срещата по свой начин.

Тръмп и Путин в Хелзинки: Луксозни лимузини и драконовски мерки за сигурност (СНИМКИ)

Високопоставен представител на Белия дом оспори представата, че Тръмп е действал едностранно, и каза, че при подготовката за срещата президентът е провел множество обсъждания с висши правителствени служители, освен че се е запознал с предоставените му материали.

Тръмп след срещата с Путин: Това е много добро начало за всички (ВИДЕО+СНИМКИ)

В крайна сметка представянето на Тръмп в Хелзинки изглеждаше като пътуване през неговите най-противоречиви конспиративни теории, коментари в Туитър и импровизирани размишления за Русия. Тръмп направи всичко това в чужбина, стоейки само на няколко крачки от Путин - лидера на един от най-големите геополитически врагове на Америка, отбелязва "Вашингтон пост".

Путин: Преговорите с Тръмп бяха успешни и полезни

Спектакълът в Хелзинки демонстрира също така желанието на Тръмп да пренебрегва своите съветници, готовността му да се отнася с презрение към заключенията на американската разузнавателна общност, че Русия се е намесила в изборите в САЩ през 2016 г., и очевидния му страх, че оказването на натиск върху Путин по въпроса може да хвърли съмнение върху изборната му победа, коментира вестникът.

ВСИЧКО ЗА ОТЗВУКА СЛЕД СРЕЩАТА "ТРЪМП-ПУТИН" ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.