Командированите чужди служители на реда ще останат у нас до края на август

Полицаи от чужди държави патрулират по улиците на к.к. "Слънчев бряг". Освен от Румъния за първи път тази година в курорта присъстват и техни колеги от Чехия. Командированите чужди служители на реда ще останат у нас до края на месец август.

Засилени проверки на товарни автомобили и автобуси

Всяка сутрин полицаите от Чехия, Полша и Румъния участват в оперативка заедно с българските си колеги. Необходимостта от допълнителни екипи полицаи на север от Бургас станала ясна още през миналото лято. Затова първите командировани в к.к. "Слънчев бряг" вече са на пост.

СЛЕД ПОЛИЦЕЙСКА ГОНКА: Арестуваха 17 нелегални мигранти

"През миналата година имаше завишен брой на чешки туристи и казуси с техни проблеми, което наложи да поискаме помощ от тяхното министерство на вътрешните работи", заяви Живко Даскалов, началник на районното полицейско управление в Несебър.

"Опитваме се да помагаме, когато хората си губят документите или стават обект на кражби в автобус. Има случаи, които не могат да бъдат разрешени от българските колеги, заради това, че не знаят езика. Тогава работим и като преводачи", каза Дмитрий Белотскии, полицай от Чехия. 

Мъжът, помел 11 коли, 24 години шофирал без книжка

Част от командированите полицаи за пръв път са в България. Румънският екип е с опит у нас, а някои от тях дори говорят български. Освен по-лесно снемане на показания на пострадалите, работата на чуждестранните полицаи по Черноморието има и друг ефект. 

"Когато видят представител на тяхната родна полиция, това им дава спокойствие и по-голямо доверие, както към нас, така и към тях. Така много бързо се решават казусите им", добави Живко Даскалов, началник на районното полицейско управление в Несебър.

Към момента полицията в Несебър има нужда от подкрепление от свои колеги от Великобритания и Русия, тъй като това са двете държави, от които у нас има най-много туристи.

Репортер: Цеца Алексова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.