Машини трябва да бъдат поставени във всяка изборна секция

Административният съд в София задължи Централната избирателна комисия (ЦИК) да въведе машинното гласуване до половин година. Законът, с който беше въведено този тип упражняване на глас, бе приет още през 2014 г., а настоящото дело беше заведено от бившите депутати Мартин Димитров и Петър Славов.

ЦИК с обществена поръчка за машинно гласуване

Според решението на магистратите, като алтернатива на хартиените бюлетини, ЦИК трябва да осигури и машини за гласуване във всяка секция. Нужни ще бъдат общо 12 500 машини за гласуване - бройка, с която държавата не разполага. Набавянето им следва да се случи до февруари 2019 г. - няколко месеца преди гласуването за евродепутати.
 
Според Изборния кодекс машинно гласуване трябваше да има още на извънредния парламентарен вот през март 2017 г. Тогава бе обявена обществена поръчка, но заради кратките срокове се яви само един кандидат, за който по-късно се разбра, че не може да осъществи поръчката.

ПОЛИТИЧЕСКИ ВОЙНИ: Възможни ли са предсрочни избори?

Единствените доставчици на подобна техника за България, казват, че ако ЦИК пусне поръчката до края на есента, на евроизборите догодина във всички секции може да има устройства за гласуване. 

Членовете на ЦИК трябва да решат в 14-дневен срок дали да обжалват решението на магистратите. От комисията обаче смятат, че с решаването на този ребус не трябва да се заемат сами, а с помощта на държавата. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.