Освобождаването на Маринов може да се забави, но няма хипотеза, при която да държиш човек, който иска да напусне, коментира вицепремиерът

"Аз мога да ви кажа, че процедурата може да се задвижи и с директен избор на министър на вътрешните работи. Директно може да се избере, но в края на краищата тази процедура трябва да бъде извървяна".

Това каза вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов по повод назначаването на нов силов министър и все още неподписания от страна на президента указ за освобождаване на Младен Маринов като главен секретар, предаде БГНЕС.

Цветанов: Ако няма указ за Маринов, ще гласуваме другите двама министри

Директен избор от Народното събрание, това имам предвид. „Волеизлеянието на Младен Маринов да бъде освободен е факт, от тук нататък указът може да се забави, но той може да бъде избран от Народното събрание. Така разсъждавам аз“, обясни Каракачанов, като посочи, че е казал кой е най-добрият начин.

„Законът пише много неща, законът пише, че трябва да се съгласува и че трябва да се подпише, няма хипотеза при която един човек, който иска да напусне даден пост ти да не му разпишеш и да го държиш на този пост во веки веков. От тук нататък всичко друго е едно политическо заяждане, което е абсолютно излишно, но смятам че разумът във всички институции ще вземе връх и отговорността пред националния интерес“, заяви той.

Борисов: Когато Радев подпише указа за Маринов, ще предложим кандидатурата в НС

Във вторник, след Коалиционния съвет в Министерски съвет, президентът Румен Радев заяви, че е поканен на среща, на която няма как да отиде, особено когато лидерите се разминават с институционалния тон.

„Аз мисля, че в тази година, година и нещо, в отношенията между правителството и президента са възниквали някои недоразумения, но в края на краищата държава се управлява с желание да се свърши работа, а не с инат. Така, че надявам се този, бих го нарекъл, леко неприятен казус скоро да бъде разрешен”, коментира още Красимир Каракачанов.

Все още не е ясно кога ще бъдат гласувани министерските оставки

Според него има само „един, единствен начин в една нормална държава“ и това е диалогът. „Няма друг начин, аз не познавам друг начин”, заяви Каракачанов.

„Нашето решение е главният секретар Маринов да бъде избран за министър на вътрешните работи. От тук нататък е въпрос на един чисто институционален бърз диалог”, посочи Каракачанов. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.