Законът в скандинавската държава разрешава абортите

Финландският министър на външните работи Тимо Сойни беше подложен на критики заради участие в бдение срещу абортите при официалното си посещение в Канада, предадоха БТА и Ройтерс. Сойни присъствал на събитието през май заедно със своя заместник, който публикува снимка в Тwitter. Това предизвика призиви от опозицията Сойни да си подаде оставката.

Ирландският премиер приветства падането на забраната за абортите

Финландия е известна като пионер в равенството на половете. Законът там разрешава абортите, а правителството е ангажирано да пропагандира правата на жените във външната си политика и политиката си в областта на сигурността, отбелязва Ройтерс.

В следващите дни се очаква парламентът да гласува искане за вот на недоверие, внесено от част от опозиционните партии заради действията на Сойни. Но въпреки критиките на някои от колегите му в правителството е малко вероятно вотът да мине поради мнозинството на управляващата коалиция.

Омбудсманът по въпросите на правосъдието (пост, характерен за северните страни) Туомас Пьойсти, който следи за законността на действията на правителството и президента, заяви, че е "проблематично" министър, особено такъв, който отговаря за външната политика, да заема позиция срещу абортите при свое работно посещение.

"При подобни обстоятелства министърът на външните работи трябва да бъде особено внимателен и сдържан в изявленията си, за да не дава поведението му никакви поводи за недоразумения", каза Пьойсти.

Той добави обаче, че Сойни, който е католик, не е нарушил закона и срещу него няма да бъдат предприемани по-нататъшни действия от омбудсмана.

Днес министърът, който отишъл на бдението в свободното си време в рамките на посещението в Канада, защити правото си на вероизповедание, но добави, че ще приеме сериозно заключението на омбудсмана.

Сойни е казвал, че през 1988 г. приел католицизма, защото смята Евангелската лутеранска църква на Финландия за прекалено мека по отношение на служенето на жени в духовенството и абортите.

Той е против гей браковете, нееднократно е отправял критики срещу абортите и е коментирал референдуми по този въпрос, състояли се в чужбина.

Миналата година предишната му партия "Финландците" беше изгонена от десноцентристкото правителство, след като си избра ръководство, което е по-радикално антиимигрантски настроено, отбелязва Ройтерс.

После партията се разцепи, след като Сойни и част от депутатите й основаха нова формация, умерената националистическа партия "Синьо бъдеще", за да останат в управляващата коалиция.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК. 

Редактор: