Докъде ще стигне риториката и ще охладнеят ли още отношенията с Париж?

Ескалира войната на думи между Съединените щати и Иран. Словесното сражение премина и през Общото събрание на ООН, където се завърза и още едно - с президента на Франция.

ТРЪМП ПРЕД ООН: Речта му предизвика смях в залата (ВИДЕО)

В речта си пред Общото събрание на ООН американският президент Доналд Тръмп зае категорична позиция с думите: "Лидерите на Иран сеят хаос, смърт и разрушение". А съветникът му по националната сигурност отиде доста по-далеч.

"Ако предизвикате нас, нашите съюзници, партньорите ни, ако навредите на нашите граждани, ако проъдлжите да лъжете, мамите и заблуждавате - тогава наистина ще си платите дяволски скъпо", заяви Джон Болтън.

И отново от трибуната на Общото събрание президентът на Иран обвини Вашингтон, че  подходът му е обречен да се провали. 

Общото събрание на ООН започна с предупреждение за хаос в световния ред

"Иронично е, че правителството на Съединените щати дори не прикрива плановете си да свали същото това правителство, което кани на разговори", каза Рохани. 

Засега обаче фокусът на Вашингтон спрямо Иран е в затягане на санкциите и оказване на натиск по две теми - ядрената програма и оказването на подкрепа на Сирия. 

След като се закани на Иран, Доналд Тръмп се оплака от повишаващите се цени на петрола. Това обаче предизвика остра реакция от френския президент Еманюел Макрон, който също използва ООН за да изясни външнополитическите си противоречия. Но освен критиките, Макрон отбеляза и областите, в които Съединените щати и Франция са единодушни, като най-важната от тях е гражданската война в Сирия. 

Докъде ще стигне риториката и ще охладнеят ли още отношенията с Париж? Kaкви бяха реакциите след словесната престрелка? Гледайте отговора във видеото.

Кореспондент: Ясен Дараков

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.