Напрежението при Патриотите остава, майките не се отказват от протеста

Без оставка на Валери Симеонов. Извънредното заседание на коалиционния съвет на Патриотите се оказа бойкотирано от яростния критик на Симеонов Волен Сидеров. Той се ядоса и на другия си партньор Красимир Каракачанов. Премиерът Борисов, който е на официално посещение в Египет, днес запази мълчание.

Резултатът от коалиционната среща, която продължи над два часа, може да се обобщи като не особено успешен за потушаване на конфликта между Патриотите.

„Господин Симеонов малко по-внимателно трябва да подбира думите, с които се изразява. Аз лично не бих използвал подобни думи. Ако изгоним НФСБ от коалицията, трябва да разчитаме на кого – на Марешки. Съжалявам, но за мен това не е алтернатива”, заяви другият вицепремиер от Патриотите Красимир Каракачанов.

След коалиционния съвет напрежението между Патриотите остава

След срещата Валери Симеонов заяви отново, че не бил разбран.

„Аз знам какво съм имал предвид. Мога ли да кажа аз, че тези деца с видими изкривявания, деформации, с поведение на явно ненормални с такива движения и тикове, тези деца мога ли да кажа, че се преструват?! Наистина ли го мислите?”, попита Валери Симеонов.

Той не виждал причина да се извинява, че не бил разбран.

„А вие виждате ли за какво да се извинявам - за това, че на мен ми е ясно, че децата са им болни и ми е ясно, че тези майки получиха 150 млн. лева, те получиха реално всичко, което поискаха”, каза още Симеонов.

И обърна внимание на поведението на протестиращите майки.

„Знаете ли, когато минавах покрай тях, те викаха „убийци” – на мен, и на Минчо Коралски, и на другите хора, които бяха на срещата, на която се обсъждаха тези увеличения на средствата. Вие смятате ли, че това е моралният критерий на държавата България? Много хора са обидени, но те не се държат като тях”, продължи Валери Симеонов.  

Волен Сидеров го нямаше на срещата.  Той обясни това във Facebook - "Атака” нямала място там, тъй като от ВМРО не са взели никаква позиция, когато НФСБ са снели доверие от Волен Сидеров като председател на групата на Патриотите в парламента.

„Не приемам това обвинение, че ние сме си замълчали. Първо, защото когато имаше искане за смяна на председателя на парламентарната група, ние бяхме против. Както не приемам смяната на Волен Сидеров, така и не подкрепям идеята за оставката на Валери Симеонов”, каза Красимир Каракачанов.

Според него коалицията не работела през последните шест месеца, а се занимавала с вътрешни проблеми. Затова той беше категоричен, че  „оттук нататък решението е едно – който ще работи, да работи в коалиция”.

Каракачанов: Аз повече ролята на "синя каска" няма да играя

От ГЕРБ запазиха неутралитет и заявиха, че към момента имат нормален диалог с коалиционните си партньори.

По-рано през деня Симеонов свика извънреден брифинг, на който призова да няма контрапротест в негова защита.

Майките на деца с увреждания отново на протест

А исканията на майките на деца с увреждания и на всички, които ги подкрепят, остават без промяна. Като единствен изход от ситуацията те виждат изваждането на Валери Симеонов от властта.

За втора поредна вечер протестиращите затвориха бул. „Дондуков” в София. Както вчера обещаха, майките и днес са пред Министерския съвет, за да поискат оставката на вицепремиера. Заедно с тях са и много граждани. Това, за което настояват родителите на деца с увреждания и хората, които ги подкрепят, е той или да подаде оставка, или тя да му бъде поискана. И още нещо – Симеонов по никакъв начин да не участва в управлението на страната.

„Това е човекът в нашата държава, който се държи като фюрер, който смята, че е незаменим. Това е човекът, който си позволява безумен цинизъм към майки, към български граждани и той продължава – това не му е за първи път и продължава”, каза една от протестиращите майки.

„Ще трябва премиерът да си вземе решението. Ние не можем да му кажем какви ходове да прави - той е премиерът. Ние просто ще продължим да искаме оставката, защото все по-нагло става поведението и все повече имаме основания да поискаме оставката му (бел. ред. - на вицепремиера Валери Симеонов)”, коментира друга от протестиращите майки.

„Най-лесният начин да се дискредитира един протест, е той да бъде оцветен. Този протест е като дъгата – с всички цветове. Защото уврежданията не са леви и десни”, коментира в студиото на „Здравей, България” омбудсманът Мая Манолова. Тя попита, ако партиите не могат да се разберат за това, за какво могат да се разберат.

Протести ще има докато Валери Симеонов не се оттегли от поста си. Поредният е насрочен за утре в 17,30 часа. А по-рано през деня за децата с увреждания и техните семейства ще бъдат отслужени молебен и литургия.

Симеонов призова да не се провежда протест в негова защита (ВИДЕО)

Междувременно стана ясно, че протест в подкрепа на Валери Симеонов няма да има. Минути след призива му т ова да не се случва, протестът беше отменен, а събитието в социалните мрежи - изтрито. Въпреки това, бизнесът остава зад вицепремиера.

Оказа се обаче, че част от организаторите на контрапротеста са членове на партията на Симеонов и дори са участвали в листата за избори през 2017 година.

“Смятаме,че не е това начинът да се решават нещата в България, чисто политически. Видяхме едни хора, на които им се внушава, че са засегнати от това изказване и едни други, които поискаха политически да се разрешава проблемът. Ние сме работили с вицепремиера, когато сдружение "Българска ракия" имаше проблем“, заяви инж. Петко Събев от сдружение "Българска ракия".

Намерението за контрапротест в подкрепа на Валери Симеонов, предизвика острата реакция на синдикатите. От КНСБ обявиха, че изразяват възмущение и от репликите на някои бизнес лидери, че са „готови да доведат 20 000 работници на площада“ в контрапротест срещу майките. Те приемат това, като атака и са готови да сезират всички международни институции.

Президентът: Безконтролната власт ражда цинизъм (ВИДЕО)

Президентът Румен Радев също отправи нови критики към управляващите. Той коментира и скандала с исканата от майките на деца с увреждания оставка на вицепремиера Валери Симеонов. 

„Безконтролната власт ражда цинизъм, а с цинизъм не можем да имаме ефективно управление и не можем да мислим за проблемите на хората. Това, което виждам, е, че цялата енергия ще се фокусира върху личността на г-н Валери Симеонов, но това не решава проблема и с липсата на контрол и с цинизма”, коментира Румен Радев.

Критиките продължиха пред студенти от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".

„Ние днес имаме проблем не просто с користта, но дори и с опростачването  на политически живот, това не само ни връща назад, но то покварява нашия обществен морал”, продължи с критиките президентът.

Румен Радев коментира и бъдещите си планове, след като студентите го попитаха дали е готов да направи своя партия.

„Ще подкрепя всяко политическо движение, което работи за възстановяването на демократичните принципи и модернизацията на България. Дали е дошло времето за президентска република или за някаква друга форма на управление - това според мен ще проличи от следното – дали сегашната политическа класа в рамките на сегашната конституция решава проблемите на България. Ако тя е неспособна, българите могат да потърсят и конституционна промяна”, каза още Радев.

От  БСП обявиха курс към предсрочни избори. Социалистите са внесли искане Валери Симеонов да бъде изслушан утре в парламента.

„Ние сме сериозни политически опоненти с Бойко Борисов, но не мога да не призная, че през тези години той е изглеждал човек, който владее ситуацията. Има механизми всякакви да овладява кризи. За пръв път ми изглежда безсилен и безпомощен като премиер да реши проблема“, коментира лидерът на левицата Корнелия Нинова.

От ДПС  отказаха коментар по исканата оставка. Очаква се позицията им да бъде обявена утре, от парламентарната трибуна.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.