Изследван е в рамките на най-мащабния подводен археологически проект

"Корабът на Одисей" лежи на дъното на Черно море. Това беше доказано от български и чуждестранни учени, които са изследвали малко парче дърво от плавателния съд. Той е потънал преди около 2 400 години. Наричат го "Кораба на Одисей", защото има абсолютно аналогично изображение върху древногръцката ваза "Одисей и сирените", изложена в Британския музей.

Откриха древна находка в Родопите (ВИДЕО)

Досега всички са мислели, че нарисуваното е плод на фантазията на древните. Оказва се, че напълно съвпада с подводната находка. Тъй като корабът е на дълбочина от два километра, е изследван с високо-технологични машини. Това стана в рамките на най-мащабния подводен археологически проект. В него участват и наши учени.

"Взети са проби от парче дърво на кораба. По него се определя сравнително точно възрастта на плавателния съд. Корабите имат специфични черти на тяхната постройка, които също са ключови в културното им определяне", обясни д-р Калин Димитров от Центъра за подводна археология.

Как изглежда античната гробница, открита в центъра на София? (ВИДЕО+СНИМКИ)

Той заяви, че този феномен не се случва навсякъде по света, а това е специфична особеност на Черно море. В дълбочини по-големи от 150 - 200 м няма кислород и живот, затова няма и микроорганизми, които да повредят дървото. По този начин корабът се е запазил през годините, добави още д-р Димитров.

"Никой от нас не твърди, че това е корабът, на който е плавал Одисей. Датировката му е от много по-късен период. Рисунките на него повтарят много добре изображения върху древногръцка ваза, на която е изобразен митът за Одисей. Това е и причината да кръстим така плавателния съд", категоричен беше д-р Димитров.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.