Протестите продължават

Протестите на майките на деца с увреждания продължават, докато законите не бъдат окончателни приети и влязат в сила, както и докато не бъде извършена най-голямата реформа, за която те настояват, а именно индивидуалната оценка да стане водеща при оценяването на хората с увреждане, пише БГНЕС. 

Техни представители, заедно с омбудсмана Мая Манолова, която от самото начало изразява подкрепа за исканията им, присъстваха на днешното пленарно заседание, на което депутатите приеха на първо четене дългоочакваните нормативни актове -  Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ.

ЕДИНОДУШНО: Депутатите приеха на първо четене Закона за хората с увреждания

„Днес в зала чухме всички депутати, от всички партии, да говорят на нашия език – срещу ТЕЛК-а. Говориха за хоризонтални политики, както и за Единен регистър за хората с увреждания. Най-после заговориха на нашия език. Ние искаме да ги попитаме: Готови ли са да се преборим с ТЕЛК-а? Явно е общо искане и всички смятат, че това е голямата спънка реформата да не се случи така, както трябва и тези закони да са само един малък елемент от голямата реформа“, посочи Мая Стоицева.

Майките са категорични, че не искат протестът им да се политизира.

„Свикнахме да се опитва да се политизира целият протест. Мисля, че през всички години, в които протестираме, както и в последните по-активни месеци, показахме, че не искаме това да бъде политизирано“, заявяват те.

Борисов: Изпълнихме всичко, което обещахме на хората с увреждания (ВИДЕО)

Те се обявиха и против предложението на ГЕРБ начело на Националния съвет за хората с увреждания да остане социалният министър, а не ресорният вицепремиер, както предвижда текст в новия Закон за хората с увреждания.

„Нашето искане е да бъде вицепремиер, тъй като хората с увреждания не са в социалното министерство. Трябва да бъдат обвързани Министерство на образованието и най-вече Министерство на здравеопазването, а това не може да го направи социалният министър. Нашата борба е да излезем от отговорността само на социалния министър“, обясни Вера Иванова.

Предложението на ГЕРБ дойде след като се оказа, че ресорният вицепремиер, който трябва да поеме председателството на Съвета, към настоящия момент е Валери Симеонов, за чиято оставка протестиращите майки настояват.

Приетите на първо четене законопроекти коментира и омбудсманът Мая Манолова.

„Поздравления за депутатите, поздравления за финансовия министър. Случи се нещо, което допреди няколко месеца беше немислимо. Депутати не искаха и да чуят за закона за личната помощ, а току-що беше гласуван единодушно. Наистина това е победа и трябва да можем да се радваме на победите, дори и да не са окончателни", заяви Манолова. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.