Въздушният трафик през нашата страна ще се увеличи многократно

В Истанбул беше открито ново летище, което ще се превърне в едно от най-големите в света. С това въздушният трафик през нашата страна ще се увеличи многократно. Летището е построено с изключителната амбиция да обслужва над 200 милиона пътници годишно - това е два пъти повече от най-натоварения терминал в света в Атланта. Ще има 6 писти.

Откриха третото летище в Истанбул

На това летище ще оперират над 100 авиокомпании, които ще осигуряват полети до 300 дестинации по цял свят. Куполът на летището е в типичната за исляма архитектура, а площта, на която се простира, е рекордните 76 квадратни километра. На церемонията в Истанбул присъстваха представители на 50 държави, сред които и българският премиер.

„Минусите са по-скоро по отношение на това, че се забавихме с концесията на софийското летище и то вече няма шансове да се превърне в някакъв регионален хъб предвид това, че истанбулското летище е на 600 км от тук и става световен хъб. Закъсняхме много с процедурите”, коментира в „Здравей, България” Александър Богоявленски, водещ и автор на предаването „Авиошоу” в Bulgaria On Air.

Борисов: Новото летище в Истанбул е значителна стъпка за свързаността на региона с ЕС (СНИМКИ)

По думите му е необходим стратегически инвеститор за Летище София. Голяма част от международния трафик вече ще се случва именно през Истанбул.

„Това летище е не само перла в короната на Ердоган. То ще бъде и едно от най-големите в Европа”, каза още Богоявленски, допълвайки, че проектът е грандиозен.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.