Големият залог е контролът върху двете камари на Конгреса

Междинни избори в Съединените щати днес. Големият залог е контролът върху двете камари на Конгреса. Вотът е за всички 435 членове на Камарата на представителите, за една трета от общо 100 сенатори, губернаторите на 36 щата и три територии, както и няколко хиляди членове на щатски законодателни събрания. В момента републиканците контролират и двете камари на Конгреса, като мнозинството им в Сената е по-крехко. Проучванията не изключват победа за демократите.

Междинните избори в САЩ през очите на българите зад океана

"Това са едни от най-важните избори в целия ни живот. Тези избори ще решат дали ще продължим да градим върху изключителния просперитет, който постигнахме или ще оставим радикалните демократи да поемат контрола над Конгреса и да разрушат икономиката и бъдещето на нацията", заяви президентът Доналд Тръмп..

"Когато гласувате, можете да отхвърлите този тип политики. Когато участвате в политическия процес, можете да се противопоставите на лошото поведение. Когато гласувате, можете да изберете надеждата пред страха", каза бившият президент на САЩ Барак Обама.

Facebook блокира 115 акаунта преди междинните избори в САЩ

Изборите се наричат междинни, тъй като те ще се проведат две години след последните президентски избори и две години преди следващите през 2020 г. Самият Тръмп заяви, че "тези избори са референдум по въпроса за мен". Ето защо през последните дни преди изборите президентът отпътува за Флорида, Джорджия, Мисури, Монтана, Тенеси, Западна Вирджиния, т.е. онези щати, в които позициите на републикански кандидати са уязвими. Според анкета, проведена от Ен Би Си и Уолстрийт Джърнал в навечерието на гласуването, 46% от американците оценяват положително президентството на Тръмп, 52% му дават отрицателна оценка.

БИТКАТА ЗА КАПИТОЛИЯ: Тръмп се бори за доверие чрез война срещу мигрантите

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.