Пълен доклад за смъртта на журналиста ще има до вторник

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че разполага със записа от убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги, но не иска да го слуша, защото съдържанието му е много жестоко, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
"Имаме записа, не искам да го слушам, защото това е запис на страдание", изтъкна Тръмп по телевизия Фокс Нюз. Президентът разказва, че е бил запознат със съдържанието на записа и то е било „много жестоко, много перверзно и ужасно".

Аудиозапис подсказва връзка на саудитския престолонаследник с убийството на Хашоги

Според "Вашингтон пост" и "Ню Йорк таймс" ЦРУ било стигнало до извода, че саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман е поръчител на убийството на Хашоги. Вчера обаче Държавният департамент на САЩ опроверга тези информации, изтъквайки, че още няма окончателно заключение на Съединените щати за това кой стои зад убийството на саудитския журналист дисидент Джамал Хашоги.

Доклад на ЦРУ сочи принц Мохамед за поръчител на убийството на Хашоги

На въпрос на Фокс нюз дали е възможно принцът, който отрича всякакво участие, да е излъгал президента на Съединените щати, Тръмп отговори, че не знае.

"Той ми каза, че няма нищо общо с това. Каза ми го може би пет пъти, по различни поводи, включително преди няколко дни", допълни той.
Саудитска Арабия многократно промени официалната си версия за случилото се с Джамал Хашоги след влизането му в саудитското консулство в Истанбул, отбелязва АФП.
Припомняйки, че Съединените щати обявиха финансови санкции, насочени срещу конкретни саудитски ръководни лица, Доналд Тръмп изтъкна също така, че Саудитска Арабия е ценен съюзник. 

САЩ въвеждат санкции срещу 17 саудитци за убийството на Хашоги

В средата на ноември турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че е предоставил на Рияд, Вашингтон, Париж и Берлин записи, отнасящи се за убийството на Джамал Хашоги в саудитското консулство в Истанбул. Ердоган многократно заяви, че заповедта за убийството на Хашоги е издадена от "най-високи държавни нива" в Рияд. Той обаче каза, че не мисли, че отговорността е на крал Салман, но медиите и турски представители обвиниха неговия син, принц Мохамед бин Салман, припомня АФП.
Пред журналисти в Калифорния, където посети пострадалите от пожарите райони, Тръмп заяви, че пълен доклад за смъртта на Хашоги ще има до ден-два, вероятно утре или във вторник. По думите му, докладът ще включва и това кой е извършил убийството на Хашоги.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.