Президентът Доналд Тръмп дори похвали Рияд за понижаващите се цени на петрола

Съединените щати ще продължат да подкрепят Саудитска Арабия, дори ако престолонаследникът принц Мохамед бин Салман е знаел за убийството на журналиста Джамал Хашоги. Това заяви Доналд Тръмп пред журналисти. Той подчерта, че не възнамерява да прекратява сключените търговски и военни договори с Рияд, защото от това най-много биха спечелили Русия и Китай. Тръмп дори похвали Рияд за понижаващите се цени на петрола.

Докато светът очаква отговори от Саудитска Арабия за убийството на журналиста Джамал Хашоги, а натискът върху Вашингтон да наложи санкции на Рияд се засилва, президентът Тръмп отново подкрепи кралството.

Американският конгрес настоява за информация за връзки на Рияд с убийството на Хашоги

„Те купуват стоки за стотици милиарди долари от страната ни. Ако кажа: „Не искаме да правим бизнес с вас, те ще си купят военното оборудване и други неща от Русия и Китай. Няма да постъпя така срещу страна, която харчи стотици милиарди и ми помогна в едно много важно нещо – да задържим цените на петрола и да не стигнат 100-150 долара за барел”, заяви Тръмп.

След като обясни, че не възнамерява да прекратява договори с Рияд, в Туитър Тръмп дори благодари на Саудитска Арабия.

„Цените на петрола падат. Страхотно! Радвайте се! 54 долара, а беше 82. Благодаря ти, Саудитска Арабия, но нека паднат още!

Досега Тръмп непрекъснато критикуваше ОПЕК, чиито основен член е Саудитска Арабия, за високите цени на черното злато. А Сенатът призовава за налагане на строги санкции за Кралството - нещо, с което президентът очевидно не е съгласен.

„Ако се скараме със Саудитска Арабия, мисля, че цените на вашите горива ще ударят тавана. Аз ги задържах ниски. Те ми помагат да ги държа ниски”, заяви Тръмп.

Във вторник петролът тип Брент падна с почти 5 на сто за барел на световните пазари, а днес цената му се повиши с 1 процент.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.