По време на демонстрациите се стигна до сериозни сблъсъци с полицията

Около 106 хиляди души са участвали в събота, в протестите, провеждани от „жълтите жилетки“ в знак на недоволство от повишението на цените на горивата. Това съобщи министърът на вътрешните работи на Франция Кристоф Кастанер в изявление за медиите.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„В демонстрациите на територията на страната в събота, в разгара на събитията по обяд, са участвали 106 301 хиляди души. Това е значително по-малко от миналата събота, когато числото на демонстрантите бе около 282 710 хиляди души. Общо 1 619 демонстрации бяха проведени във Франция. 130 души бяха арестувани и задържани", заяви ръководителят на Министерството на вътрешните работи.

Сълзотворен газ и водни оръдия срещу протестиращи в Париж (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Искаме да отбележим, че действията на демонстрантите в страната, в събота, са приели донякъде по-различен характер. В частност, имаше много повече случаи на блокиране на търговски центрове. Пострадалите бяха по-малко", каза Кастанер.

Той обърна внимание на "ожесточаване на характера на редица действия в някои случаи". По-специално, в град Вилфранш (Югоизточна Франция), протестиращите са хвърляли камъни срещу полицията и пожарникарите.

Макрон изрази своя "срам" и отрече насилието

"Ожесточени сблъсъци се наблюдаваха в Париж, където в демонстрациите взеха участие активисти на крайно десните кръгове. Но въпреки това, благодарение на умелите действия на силите за сигурност, броят на пострадалите е минимален при такава ситуация", каза министърът.

Президентът Еманюел Макрон, срещу чиято политика бяха демонстрациите, осъди насилието в пост в социалната мрежа Twitter. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.