Религиозният комплекс събира 1,5 млн. поклонници едновременно

Религиозният комплекс се намира в иранския град Машхад и се простира на площ от над 500 000 квадратни метра. Събира 1,5 поклонници едновременно и по този показател, единствено Мека има по-голям капацитет. Мелодията, която се разнася по тези земи от стотици години приканва хората на молитва.

Имам Реза е погребан на това място преди 1200 години. Но с времето, комплексът около гробницата му се разраства до близо 1 милион квадратни метра. Продължава да расте и днес. С музей, библиотека, с над 1 милион книги, безценни експонати на ислямската литература и култура, както и 30 зали за молитва. Гробницата на Имам Реза се намира под този златен купол. Немюсюлмани не могат да влязат, защото може да прекъснат молитвите на молещите се. Може обаче да се влезе в някоя от молитвените зали. А първите стъпки, както във всеки мюсюлмански храм, се правят без обувки.

Откриха уникално изображение на Иисус Христос (СНИМКИ)

„Ние, доброволците, сме близо 30 000 души, Не получаваме никакви заплати. За нас е чест да помагаме в храма на Имам Реза”, каза доброволецът Хания.   

Доброволец не може да стане всеки. Изискването е да имаш поне едно висше образование и да владееш няколко чужди езика. Всяка от залите е със собствен архитектурен почерк. Това, което поразява, са милионите парчета огледало, които виждаме навсякъде. Съществено място в ислямската култура заема и симетрията в килимите и архитектурата.

Туристи от всякакви религии посещават мястото, за да се помолят. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.