Петима души са откарани в болница

21 коли се удариха при верижна катастрофа в София. Инцидентът е станал в района на Околовръстния път над пътния възел с бул. „Ломско шосе“. 

СНИМКИ ОТ ИНЦИДЕНТА ВИЖТЕ ТУК

Мъгла, ниски температури и поледица след дъжд – това са предизвикателствата пред които бяха изправени шофьорите в София през последните два дни.

„Чисто нова гума, хубава, скъпа, ама тя не помага, защото пътната настилка беше замръзнала, мокра и ледена … нищо не може да спре на такова нещо”, споделя Веселин Стоилов. Денис пък казва, че е толкова хлъзгаво, че дори не може да се ходи.

Веселин и Денис са само двама от пострадалите във верижната катастрофа на Околовръстното тази сутрин. Катастрофата става около 7 сутринта на Околовръстния път, когато 21 автомобила се врязват един в друг.

„Спряхме на аварийки, точно след 2 секунди последва удара и от тогава не помня нищо, бях в несвяст, събудих се на мантинелата”, разказа Денис Чиев.

Първо се сблъскали две коли, след това и всички останали. Здрав автомобил няма. Пострадалите са петима и са без опасност за живота. Според началника на Пътна полиция - София Тенчо Тенев, причина за верижната катастрофа не е само заледяването.

„От пътната служба в 5.30 колегите са минали и са опесъчили пътното платно, но рязкото застудяване е заледило моста”, обясни Тенев.  

Според автомобилния състезател Румен Дунев, вече попаднали на заледен път  – водачите трудно могат да овладеят автомобила.

„Това е като човек да скочи от десетия етаж и на осмия да започне да взема мерки за спасяване и оцеляване”, казва Дунев.

Точна рецепта няма. Но дистанцията и съобразената скорост остават задължителни, особено в зимни условия.

„Когато имаме виадукт или мост, отдолу и отгоре минава студен въздух, това трябва да подскаже на шофьорите че трябва да намалят своята скорост и да изострят вниманието си”, съветва автомобилният състезател.

От началото на деня пътните инциденти в София достигнаха рекорден брой – 62 катастрофи. За сравнение – предният ден те са били 39.

 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.