Украинският президент Петро Порошенко обяви създаването на независима от Русия Киевска патриаршия

39-годишният митрополит Епифан беше избран да оглави новосъздадената Украинска православна църква, съобщава АФП, цитирана от БГНЕС.

Днес украинският президент Петро Порошенко обяви създаването на църква, независима от Русия, на историческия събор на православните свещеници в Киев.

ПОДПИСАНО СПОРАЗУМЕНИЕ: Ще има автокефална украинска църква

„Случи се“, заяви държавният глава пред миряните, събрали се пред църквата „Света Софѝя Киевска“ – една от най-популярните забележителности в украинската столица.

„Този ден ще остане в историята като свещен ден, в който бе създадена автокефалната православна църква на Украйна. Денят, в който най-накрая получихме нашата независимост от Русия“, заяви Порошенко.

Светият синод заседава за автокефалията на Украйна

Украинските православни свещеници се събраха на исторически събор в Киев, за да създадат нова национална църква – ход, заклеймен като схизма от руското духовенство. Съборът се свика, след като Вселенският патриарх Вартоломей I Константинополски, духовният лидер на всички православни християни по света, призна независимостта на Украинската църква от Москва.

В знак на протест Руската православна църква прекъсна връзките си с Константинопол. Освен това от Руската православна църква изказаха опасения, че всички нейни църкви в Украйна могат да бъдат иззети.

Преди събора патриарх Кирил – главата на Руската ортодоксална църква, призова религиозни и световни лидери да предпазят вярващите в Украйна от „преследване“.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.