Картините изчезнаха на 29 декември

Четирима са с повдигнати от Софийска районна прокуратура обвинения по досъдебното производство за взломна кражба на картини на Владимир Димитров – Майстора, Димитър Киров – Ди Киро, Вили Николов и други български художници от къща в София, съобщава БТА. След докладване на делото в Софийска районна прокуратура наблюдаващият прокурор повдигна обвинения на В. Христов, А.Антонов, А.Йовчев и Б.Найденов. 

Двама души са арестувани за кражбата на картини на Майстора

Обвинението срещу В. Христов е за това, че от неустановена дата през декември 2018 г. до 29.12.2018 г. в гр.София е отнел чужди движими вещи - 15 картини, 1 сабя с ножница, 1 цигулка в калъф и 1 пишеща машина от владението на П.Антонов, без негово съгласие с намерение противозаконно да ги присвои, като кражбата е извършена в условията на опасен рецидив. Спрямо В.Христов е взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за срок до 72 часа. За това престъпление се предвижда наказание „лишаване от свобода“ от три до петнадесет години. , Той е извършил престъплението в съучастие с А. Антонов. Според обвинението те са разрушили преградата на имота и са използвали неустановено моторно превозно средство.

Обвинението срещу А. Антонов е за същото престъпление. Спрямо А. Антонов е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа. За това престъпление се предвижда наказание „лишаване от свобода“ от три до петнадесет години.

Обвинени са и още двама души - А. Йовчев и Б.Найденов заради това, че са спомогнали да бъдат отчуждени чужди движими вещи, за които предполага, че са придобити чрез престъпление. Двамата са с мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 5000 лева. За това престъпление се предвижда наказание „лишаване от свобода“ от една до шест години.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.