Терористите държат последни позиции в село Багуз, провинция Дейр аз Зур

Над 300 бойци на групировката ИДИЛ, обкръжени в малък район в Източна Сирия, отказват да се предадат на подкрепяните от САЩ сирийски сили и се опитват да договорят изтегляне, заявиха днес сирийски активисти и близък до преговорите източник, съобщават БГНЕС и Асошиейтед прес.

ИДИЛ държи последни позиции в село Багуз, провинция Дейр аз Зур, където бойците се крият сред стотици цивилни и не им позволяват да напуснат. 

Събитията вероятно допълнително ще забавят провъзгласяването на териториално поражение на групировката, което подкрепяните от САЩ сирийски сили се надяваха да направят миналата седмица.

САЩ поискаха ЕС да прибере и да съди 800 бойци от ИДИЛ

Източник, запознат с преговорите, каза, че бойците искат коридор към намиращата се под бунтовнически контрол провинция Идлиб и настояват да им се позволи да се изтеглят заедно с евакуираните цивилни. По думите му преговорите се водят непряко.

Сирийският център за наблюдение на правата на човека заяви, че е било отхвърлено още едно искане на ИДИЛ за евакуация към Ирак. 

Според центъра групировката е освободила вчера 10 държани от нея членове на Сирийските демократични сили, но не е ясно какво може да получат екстремистите в замяна, ако въобще получат нещо.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.