Това показва ново проучване

YouTube играе важна роля в убеждаването на някои хора, че Земята е плоска. Това показват изследвания, съобщава БГНЕС.

Изяви на участници в конференции, посветени на теорията за плоската Земя и лесно намиране на най-цитираните видеоклипове, публикувани на сайта, се сочат като ключово влияние сред хората. Те са обсебени от видеоклипове, твърдящи, че има натрупани доказателства, че Земята не е сферична планета.

YouTube е трябвало да свърши по-добра работа, за да може посетителите да получават точна информация заедно с такива видеоклипове, заявяват от екипа, стоящ зад проучването. "Има много полезна информация в YouTube, но също и много дезинформация", казва професор Ашли Ландрум от Тексаския технически университет, който провежда проучването.

Алгоритмите, които сайтът използва, за да насочва хората към теми, от които те биха могли да се интересуват, улесняват "попадането в мрежата" на дезинформацията, казва проф. Ландрум. „Вярването, че Земята е плоска, само по себе си не е непременно вредно, но то идва в пакет с общо недоверие към институциите и властта”, добавя тя.

НАСА ускорява плановете си да кацне на Луната

Проучването включва интервюта с 30 участници на две конференции. То показва, че YouTube е предлагал видеоклипове за „плоскостта“, след като участниците са гледали подобни клипове у дома си, свързани с конспиративни теории.

Някои споделят, че са гледали видеоклиповете, само за да ги разкритикуват, но са спечелени от аргументите, които са изтъкнати. Резултатите от проучването на проф. Ландрум бяха представени на годишната среща на Асоциацията за развитие на науката този уикенд.

Проф. Ландрум смята, че е необходимо учените и застъпниците на науката да публикуват свои собствени видеоклипове в YouTube, които отговарят и развенчават твърденията на „плоскоземляните“ и конспираторите на теорията. "Единственият инструмент, с който трябва да се борим с дезинформацията, е да опитаме да я преборим с по-добра информация", казва проф. Ландрум.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.