Връзката с Гърция трябва да бъде готова през 2020 година

Южният газов коридор е в основата на диверсификацията не само за България, но и за цяла Европа, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред Дарик. "Ролята на България е ключова през конектора с Гърция, защото ще се осигурят нови количества газ от Каспийския регион. Това ще даде нов облик и ще разнообрази източниците на природен газ за нашата страна", подчерта министър Петкова.

Връзката с Гърция трябва да бъде готова през 2020 година и да бъде въведена в експлоатация, обяви енергийният министър. 

Започва проучване за петрол и природен газ в Черно море

"Интерконекторът Гърция - България е важен и за нашата страна, и за Европа, а ние сме договорили 1 млрд. куб. метра газ от Каспийския регион", каза още Теменужка Петкова.

17 млрд. газ минава през нашата страна от Русия за различни държави, а от тях 14 млрд. са за Турция. След изграждането на директната връзка между Русия и Турция, Анкара ще получава газ вече директно от Русия, описа ситуацията в момента министърът.

"Ние искаме България да запази стратегическото си място на газовата карта на Европа, съгласно с европейските директиви", коментира тя.

България временно спира строежа на газовата връзка със Сърбия

360 млн. лева са платени за парникови емисия, за тази година, за да работи ТЕЦ "Марица Изток 2". "ЕК не е казала, че трябва да се затварят такъв тип централи. По отношение на въглищните централи - ЕК иска да се намали дела им", посочи министър Петкова. Проблем е нарастването на цените за емисиите парникови газове, на този етап цената е 21 евро за тон, а само преди година - две бе 8 евро на тон.

Източник: dariknews.bg

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

 
Редактор: