Снимка: Shutterstock
Натриевият хлорид кара Th2-клетките да произвеждат повишено количество протеини
Отлагания на готварска сол в човешкия организъм допринасят за поява на алергични реакции. Това установиха учени от Техническия университет в Мюнхен, съобщи БТА. Били анализирани образци от кожата на пациенти, засегнати от хроничното кожно заболяване атопичен дерматит. Оказало се, че нивото на натриевия хлорид в поразените от заболяването участъци на кожата е 30 пъти по-високо от нормата.
Гаргарите и промивките със солена вода лекуват настинка
Учените констатирали, че натриевият хлорид кара Th2-клетките (вид Т-клетки) да произвеждат повишено количество протеини интерлевкин-4 и интерлевкин-13. В резултат се появяват кожни заболявания, включително атопичен дерматит.
Учени откриха пластмаса в солта
Th2-клетките са субпопулация хелперни Т-клетки CD4+. Когато Т-клетка, която не е влязла в контакт с антиген, се активира от В-лимфоцити, се превръща в Th2-клетка и започва да произвежда голямо количество участващи във възпалителни реакции антитела и цитокини. В присъствието на големи концентрации на сол Т-клетки започват обратимо да се трансформират в Th2-клетки.
Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.