На борда пътува 90-килограмовият манекен с човешки размери Рипли

Космическата капсула „Драгън“ на американската частна космическа компания „Спейс Екс“ успешно и автономно се скачи с Международната космическа станция, предаде БГНЕС.

На борда на капсулата пътува 90-килограмовият манекен с човешки размери Рипли. „Драгън“ се приближи към орбиталния комплекс, който е на разстояние от около 400 километра от Земята използвайки само компютрите и сензорите си, за да се ръководи.

САЩ отново ще изпращат хора в Космоса без чужда помощ

Астронавтите на борда на МКС наблюдаваха скачването на камери с висока резолюция, за да се уверят, че процедурата върви съгласно плана и ако нещо се обърка, да могат да се намесят - нещо, което не се случи.

Процедурата е нова, тъй като изпращаните досега до МКС товарни кораби, трябваше да бъдат хванати от роботизирана ръка и изтеглени от нея на позиция. Те нямат прецизното оборудване да го направят сами.

НАСА даде зелена светлина за полета на новата капсула на "Спейс екс"

„Драгън“ ще остане на МКС до петък, когато ще се разкачи и ще започне завръщането си обратно на Земята. Това е етапът от мисията, за който основателят на „Спейс Екс“ Илон Мъск се тревожи най-много – бързото навлизане в земната атмосфера. Топлинните щитове на „Драгън“ имат неправилна форма и това може да доведе до температурни разлики по повърхността на капсулата при свръхзвукова скорост. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.