Законът влиза в пленарна зала в петък

Депутатите отхвърлиха с пълно единодушие ветото на президента върху Изборния кодекс. ГЕРБ, Обединени патриоти, ДПС и ВОЛЯ не се съобразиха с мотивите на президента Румен Радев. Опозицията, която отново отсъстваше от пленарна зала обвини ГЕРБ и ДПС в скрита сделка, а тя е - подкрепа за ветото срещу подкрепа за мюфтийството.

Бойкотът на опозицията към управляващите беше последван от бойкот на управляващите към ветото на президента. "За пръв път в новата история на България вето на президента ще бъде отхвърлено с нула гласа "за". Същата опозиция практически делегитимира и президентската институция като отказва да влезе в залата и да подкрепи собствения си президент", заяви Тома Биков от ГЕРБ.

Машините за изборите – под въпрос

Въпреки критиките от присъстващите в залата партии към приетия от тях Изборен кодекс, ветото беше отхвърлено единодушно. „За нас решението на ГЕРБ да си смени посоката в Изборния кодекс не е изненада. Напротив, още нощта, в която го приехме, в парламентарната група си казахме, че този закон ще издържи най-много до недела”, заяви Йордан Цонев от ДПС.

„Огромен риск при прилагането на чисто мажоритарен вот е тези банки да се напълнят със силикони, ботокси, ритнитопковци и представители на подземния свят”, заяви Валери Симеонов, Обединени патриоти. „Ако има мажоритарни избори, най-вероятно няма да има представители на вашите три формации в парламента”, заяви Веселин Марешки от ВОЛЯ.

Опозицията обаче избра да хвърли ръкавица към ГЕРБ и ДПС от Позитано 20.  "Това е поредната сделка. Между ДПС и ГЕРП. Цената на тази сделка търсете в дневния ред за петък, точка първа, казва се Законът за вероизповеданията”, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. „Малко преиграхте, г-жо Нинова! Добре е да отидете при президента и да го попитате дали този въпрос е от националната сигурност или е договорка на ДПС", коментира Йордан Цонев. 

БСП не влезе в пленарна зала за гласуването на президентското вето

Изненадващо в кулоарите на парламента се появиха и леви депутати. Проверявали си пощата и били ядосани от изказването на ДПС. „Сделката е, че се отменят задълженията. На Българската православна църква - няколко хиляди, на мюфтийството - 10 млн., тоест правете си сметка има ли сделка”, заяви Таско Ерменков от БСП.

В задочния скандал управляващите видяха игра с етническия мир и фалшиви новини. Темата за вероизповеданията била обсъждана на Съвет при президента и одобрена, както от лидера на БСП, така и от държавния глава. „Това е потъпкване и създаване на предпоставки за нарушаване на националната сигурност на страната. Ако Корнелия Нинова иска да играе и по тази линия, тя е в правото си, но това означава , че се заиграва с нещо, което е взривоопасно за обществото и страната”, каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

В петък законът влиза в пленарна зала.

От Главното мюфтийство обявиха за NOVA, че задълженията не са 10 млн., както твърди опозицията, а малко под 8 млн. Точната сума ще стане ясна утре от данните на Министерство на финансите. Те допълват, че около тези текстове е било постигнато пълно съгласие, а опрощаването на въпросните задължения ще помогне на мюфтиъството да работи повече с хората.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.