Това коментира при посещението си във Велико Търново министърът на вътрешните работи

Намаляват случаите, в които полицаи си позволяват да превишават правомощията си. За сметка на това се увеличават тези, при които гражданите се държат непристойно, дори нападат, органите на реда. Това коментира при посещението си във Велико Търново министърът на вътрешните работи Младен Маринов, предаде „Фокус“.

Главен комисар Христо Терзийски, директор на Главна дирекция „Национална полиция“, заяви, че само за миналата година са регистрирани два случая на стрелба срещу полицаи – в Ловешко и в София. По думите на министър Маринов това може да се обясни до някъде с активната работа на полицията в последните години.

„Аз смятам, че полицейските служители, за да си изпълняват задачите, трябва да имат правомощия. Това, което искаме да постигнем в Закона за изменение и допълнение на Закона за МВР е да облекчим в съдържателност повече неприкосновеността на полицая. В последно време няма полицейска намеса по някакъв проблем, където да не срещаме противодействие, свързано с активни нападения. Така, че в такава среда, в която работят колегите, законът трябва да предвижда по-големи санкции за тези, които си позволяват нападение – било то физическо и вербално нападение“, допълни министърът на вътрешните работи.

Той подчерта, че гражданите трябва да пазят достойнството на органите на реда, както те се стремят да го правят за хората. Според него размерът на санкцията, която се налага за такива нападения, трябва да е по-висок, но по-важното е да се следи стриктно за гаранциите за спазването й. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.