Стойчев успя да преплува 1000 метра при температура на водата под нула градуса

Нова световна титла и нов рекорд за Петър Стойчев! Българинът отново е най-добрият на планетата по плуване в ледени води. Стартът на състезанието беше даден в Мурманск, Русия, в събота следобед. Стойчев успя да преплува 1000 метра, при температура на водата под 0 градуса, за рекордните 12 минути и 10 секунди. Басейнът, който беше изрязан върху заледеното езеро Семеновском, посрещна 403 плувци от 32 държави, а в дисциплината на Стойчев бяха 41 състезатели. 

Петър Стойчев с изключителен жест към руската публика на Световното по ледено плуване

Българинът стартира в последната серия и още от началото поведе конкурентите си. С всяка изминала дължина Стойчев увеличаваше аванса си и накрая финишира с преднина от 34 секунди пред втория Фергил Хестерман (Холандия) и на 53 секунди от третия Владислав Сапожников (Русия). 

"Чувството е невероятно. Имаше напрежение преди старта, защото искаха да мина още един лекарски преглед, но нямаше проблем. Показателите ми бяха кръвно налягане 120/85, пулс 72 удара в минута и температура на тялото 36.8 градуса. Вероятно някой искаше да ме разконцетрира или изнерви, но аз не съм от вчера в плуването и винаги съм подготвен за различни манипулации. Беше ми много студено, но тактиката на екипа ми сработи идеално - първите 200 метра да аклиматизирам, после да изравня евентуално лидера и след това да натисна. Холандецът плуваше плътно до мен в началните минути, но на 400–ия метър дадох повече сила и дръпнах с аванс. За съжаление не можех да виждам с колко водя, защото таблото ми беше на неудобно място, но имах видимост с моя щаб и ми показваха с пръсти какво се случва. Световен шампион съм и до 2021 г. няма кой да ме измести. Победата е за цяла България! Честна дума, но аз такава подкрепа не съм получавал никога от хората. Имах стотици съобщения и имейли за успех в Мурманск. Благодаря на всички! Горд съм, че съм българин! Последните 300 метра исках да натисна и да направя рекорда още по-убедителен, но получих спазъм в мускулите на лявата ръка. Реших да не рискувам и да финиширам като победител, независимо от времето. Да развееш българския флаг на северния полярен кръг е особено чувство. Поздрави на България!”, каза Стойчев след излизането си от водата, цитиран от gong.bg.

И предишният рекорд за плуване в ледени води принадлежи на българина, но днес той успя да бъде с 5 секунди по-бърз от самия себе си. След победата руският коментатор на състезанието нарече Стойчев "легенда".

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.