В "Интерски конгрес" участват 1100 ски инструктори и експерти в белите спортове от 35 държави

Най-добрите сноуборд и ски инструктури в света се събраха в Пампорово на международния „Интерски конгрес”. В събитието участват 1100 ски инструктори и експерти в белите спортове от 35 държави. Целта е да обменят опит в различни дисцплини, включително и за обучение на хората с увреждания.

Звезден отбор от някои от най-големите спортисти на България откри голямото събитие. По писта „Стената“ се спуснаха Екатерина Дафовска, Радослав Янков, Александра Жекова, Ренета Камберова, Снежана Дечева, Румяна Нейкова и Йордан Йовчев. Много от тях споделиха, че са необходими подобни събития, за да се споделя със света добрият имидж на страната ни, включително и в областта на зимните спортове.

Алберт Попов влезе в историята на ските (СНИМКИ)

„Всички тези най-добри ски учители от света са дошли, за да направят своите съчетания и се получава много добре”, каза скиорът Радослав Янков. 120 деца от Смолян и Чепеларе от семейства в затруднено финансово положение ще бъдат обучавани безплатно, а специална дарителска акция ще осигури заниманията им със ски до следващия конгрес на ски инструкторите през 2023 г. „Трябва да стимулираме децата да практикуват спорта, защото той е здраве и дисциплина”, заяви кметът на Чепеларе Славка Чакърова.

Предвидени са нощни шоу спектакли и демонстрации на постиженията в ски техниката. Една от целите на подобни домакинства е реклама на ски курортите. На фона на това Министерството на туризма отчита силен финал на сезона. Лифтовете в Пампорово работят на пълни обороти, а голяма част от хотелите са заети на 100 процента.

Кои са финалистите в надпреварата за Малкия кристален глобус в Банско?

„Има ръст, който не е малък – над 17%, което е доста и очакваме така да продължи и в бъдеще”, казва Цветелина Бориславова, собственик на "Пампорово" АД. Министърът на туризма Николина Ангелкова заяви от своя страна, че все повече от туристите, които посещават страната, избират по-дълъг престой. Тя определи това като „повече средства в икономиката”. „Интерски конгрес” продължава до 23 март.

Репортер: Илиян Велков

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.