Лидерите на страните-членки се събраха в Брюксел

Европа решава дали отново да отложи Brexit. Лидерите на държавите от Общността се събраха извънредно в Брюксел.

Причината е липсата на споразумение с Великобритания, а до излизането й от Евросъюза  остават само 2 дни. Ще бъде ли отложен Brexit и докога?

Поредна тема Brexit. Европа е доста уморена и затова на британското искане за ново отлагане до края на юни, отговорът е положителен, но поне за една година с всички права и задължения за Великобритания, което ще рече тя да отиде на избори. Това е предложеинето на домакина на срещата – Доналд Туск, което се подкрепя и от повечето страни, включително и от България. Българският премиер обаче кацна доста рисково в Брюксел, като спука гума на фалкона на самолета  и е било наистина геройско на пилота да успее да се приземи. 

Меркел: Лондон трябва да получи по-голяма отсрочка за Brexit

"Твърдият Brexit не е изгоден за Германия. Затова се радвам, че Тереза Мей отново ме увери, че управляващите работят заедно с опозицията за одобряването на споразумението за раздялата. Знаем колко са трудни разговорите между политически противници. Затова сме склонни да им дадем разумен период от време", каза канцлерът на Германия Ангела Меркел.

Европейските лидери обсъждат Brexit на среща на върха

"Знам, че много хора ще бъдат подразнени от това, че тази среща изобщо се състои, защото Великобритания вече трябваше да е напуснала Европейския съюз. Аз искам отлагане до 30 юни, но важното е, че всяка отсрочка ни позволява да напуснем в момента, в който парламентът ни одобри сделката. Може и на 22 май", заяви премиерът на Великобритания Тереза Мей.

„Аз съм за удължаване на срока. Защото иначе в петък ще настъпи шок и ужас”, коментира и българският премиер Бойко Борисов.

Решението за дългосрочната отсрочка и датата за колко време - година или година и половина трябва да бъде взето единодушно, не всички държави са благосклонни, като например Франция, която има някои възражения.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА "BREXIT" ЧЕТЕТЕ ТУК

Репортер: Антоанета Николова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.