Престъпление е да не се спазват изискванията за качество на полагания асфалт, коментира говорителят на главния прокурор

„Повдигнатите от прокуратурата обвинения срещу строители и шефове на АПИ са за липсата на контрол и некачествен ремонт на цели участък на пътя край Своге”. Това заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова относно повдигнатите вчера обвинения на няколко човека заради трагедията край Своге, при която загинаха 20 души.

Според нея е престъпление да не се спазват изискванията за качество на полагания асфалт. "Да се влага различно качество в смеската за пътя е престъпление. И това е причината да повдигнем обвинения на различни хора. Създавани са документи за изпитвания, но не са правени проверки. Ако това беше правено коректно, щяхме да имаме данни още в по-ранен етап", категорична бе тя. 

Жители на Своге са недоволни от ремонта на пътния участък след тежката катастрофа

Според Арнаудова при ремонта въобще не са били правени истински изследвания за качеството на настилката, вместо това са давани само документи. "Дадени са документи за изпитвания на пътя, но реални такива не са извършвани. Иначе щеше да се установи, че е слагана друга настилка", коментира още тя.

„Прокуратурата провежда разследване тогава, когато има извършено престъпление. Тогава тя изяснява всички обстоятелства, които са станали причина за настъпване на инцидента. Нямаме основание да се съмняваме, че има някакъв проблем в останалите отсечки които е изпълнявала фирмата", подчерта говорителят на главния прокурор.

Оцелелите след катастрофата край Своге: Колкото и обвиняеми да има, няма да върнат хората

По думите й пътната сигнализация е важна. "Този знак за ограничение на скоростта от 40 км е трябвало да бъде спазен", посочи още тя.

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес