Ако сметките на ВУЗ-а бъдат запорирани, той няма да може да изплаща нищо – нито стипендии, нито заплати и всички други плащания

Университетът за национално и световно стопанство (УНСС) е заплашен от фалит, алармираха от ВУЗ-а в отворено писмо до медиите. Причината е обещано, но неполучено финансиране на строителството на нов учебен корпус.  

По думите на ректора проф. Стати Статев проблемът не е във фалита. „Едва ли държавата ще остави най-големия си университет и най-големия бизнес университет в Югоизточна Европа в неплатежоспособност. Аз съм оптимистично настроен, че на проблема ще бъде погледнато градивно и ангажиментът, който пое държавата през 2016 година, ще бъде изпълнен. Проблемът е, че срокът на договора е до 6 юни. И това беше поводът ние да се обърнем и да кажем, че финансирането трябва да бъде осигурено, и то тази или следващата седмица, за да имаме технологично време да поискаме удължаване на договора с година или година и половина”, заяви в ефира на „Здравей, България” той.

УНСС ПРЕД ФАЛИТ? Има риск сметките на учебното заведение да бъдат запорирани

Ректорът допълни, че в грубия строеж на новия корпус на висшето учебно заведение са вложени 8 милиона лева. А това, което университетът е получил са обещаните за 2017 и 2018 година по 1,5 милиона лева европейско финансиране. Вследствие на това фирмата изпълнител е изпратила искане за доброволно изпълнение. Статев бе категоричен, че УНСС няма да спре да съществува, но ако сметките му бъдат запорирани, той няма да може да изплаща нищо – нито стипендии, нито заплати и всички други плащания.

Проф. Стати Статев: В УНСС се обучават 100 студенти с над 70% увреждания

Базата на УНСС е крайно недостатъчна за всички 22 000 студенти, пък е категоричен председателят на Студентския съвет към ВУЗ-а.

От Министерството на финансите потвърдиха пред NOVA, че има поет ангажимент за осигуряване а средства от държавния бюджет в размер на 7,5 млн. лева, но едва след усвояване на ресурса от Оперативна програма „Региони в растеж”. 

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.