Отпада задължението на адвокатите да докладват пред ДАНС за съмнителни операции или сделки на свои клиенти

Депутатите гласуваха на първо четене промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари. Идеята е да отпадне задължението дружествата да внасят в ДАНС вътрешните си правила срещу прането на пари. Отпада задължението на адвокатите да докладват пред ДАНС за съмнителни операции или сделки на свои клиенти.

ПРАВОСЪДИЕ С ВЪРЗАНИ РЪЦЕ: Защо една майка осъди България в Страсбург?

БНБ, Комисията за финансов надзор и Комисията за хазарта ще проверяват сделките и всяка една трансакция и ще могат да налагат санкции при нарушения.

„Урежда се предоставянето на информация на европейските надзорни органи от БНБ във връзка с предотвратяването на банковата система за изпирането на пари и финансиране на тероризма”, заяви Александър Иванов, ГЕРБ.

„Всяка една фирма следва да идентифицира своя собственик. Като БНБ, КФН, Комисията за хазарта не само ще имат задължения да проверяват всяка една сделка и трансакция, но и при констатиране на нарушения ще могат да налагат съответните наказания”, заяви Менда Стоянова, ГЕРБ

„Българските адвокати вече получават своята защита, гарантира се тяхното право и възможност да пазят правата и интересите на своите клиенти”, обясни Маноил Манев, ГЕРБ.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.