Мачът между двамата продължи малко повече от 3 часа

Григор Димитров най-после спечели мач в основната схема на турнир на червени кортове. Той го стори в първия кръг на втория за годината турнир от Големия шлем - "Ролан Гарос", справяйки се с 317-ия в света Янко Типсаревич с 3:2 сета, съобщава Gong.bg.

В над тричасова битка на клея в Париж първата ни ракета надделя с 6:3, 6:0, 3:6, 6:7, 6:4 и продължава във втория кръг. Там обаче го чака много сериозно препятствие. На пътя му излиза един от фаворитите в надпреварата Марин Чилич, който се справи с италианеца Томас Фабиано. 

За Григор това е първа победа на клей този сезон от турнира в Барселона. След това последваха загуби в първия кръг на турнирите в Мадрид, Рим и Женева, макар в Швейцария да преодоля двама съперници, но в квалификациите. 

Типси доказа, че продължава да има голямо сърце за тениса, въпреки че пропусна година и половина заради поредица травми. Макар че началото на мача не предвещаваше драматичната развръзка, която последва впоследствие. 

Първият сет започна с поредица пробиви, като до шестия гейм резултатът беше 3:3, но с четири пробива - по два за двамата тенисисти. И след това последва невероятна серия на българина, която предвещаваше лесна победа за него. 

Димитров записа 12 поредни гейма на сметката си, благодарение на която той спечели първата част с 6:3, във втората размаза съперника с 6:0 и поведе с пробив, който затвърди в третата за 2:0. И победата си изглеждаше предначертана. 

Но тогава сърбинът, който викна медицински таймаут заради проблем с глезена, се събра и показа невероятен тенис. Той се бореше за всяка топка, показа страхотни морално-волеви качества и бързо върна пробива. И после на свой ред взе подаването на българина в сюблимен момент - за 5:3. После взе своя сервис за 6:3 и намали на 1:2 сета. 

И последва равностойна битка, а от болежките на Типси нямаше и следа. Той показа класа и в четвъртия сет, в който направи ранен пробив, който все пак българинът успя да върне в последния възможен момент за 5:5. И впоследствие се стигна до тайбрек. 

В него сърбинът показа по-здрави нерви, взе ранен аванс, задържа го и стигна до два сетбола. Взе още първия от тях и вкара мача в решителен пети сет. В него българинът имаше надмощие, взимаше лесно подаванията си и чакаше момента си на сервис на съперника. 

И той дойде в 9-ия гейм. В него Григор проби и сервираше за мача. Точно тогава увереността му спадна, стигна се до брейкбол на Типсаревич, който все пак Димитров отрази и после на свой ред стигна до мачбол, който реализира и сложи край на 183-минутната битка. 

Така той записа победа в първия кръг и повтори упражнението срещу Типси, с когото се срещнаха и в първия кръг на Аустрелиън Оупън по-рано през 2019 г. Това е трета победа за българина от седем мача с този съперник. 

Ето как се разви двубоят: 

Първи сет - 6:3

6:3 - Сет за Гришо! Българинът показа страхотна психическа устойчивост, след като се стигна до два брейкбола на Типсаревич вследствие на колебливи сервиси и една двойна грешка. Но Димитров се взе в ръце, пласира страхотни сервиси, а последвалите атаки след тях бяха неразгадаеми за сърбина - 6:3 и 1:0 сета за българина. 

5:3 - Нов пробив за Гришо! За трети пореден път българинът взима подаването на Типсаревич. Той се справи с мощните сервиси и дълбоките форхенди на сърбина, като отвърна също с мощни удари. Това му позволи да стигне до точка за пробив, която реализира веднага и ще сервира за сета. 

4:3 - Серията от пробиви е спряна. И за щастие това става факт на сервис на Димитров. Той показа разнообразен арсенал в този гейм, използва силни сервиси, къси топки, мощни форхенди и в крайна сметка даде само точка на Типсаревич, за да поведе с 4:3. 

3:3 - Григор връща и втория пробив! Продължава серията с колебливи изяви на сервиращия, като сега Типсаревич не се справи със задачата да спечели подаването си, а с хубави дълбоки удари Димитров го принуди да бърка и в крайна сметка изравни за 3:3 

2:3 - Нов пробив за Типсаревич! Пак сервисът на Димитров не беше убедителен, но и сърбинът действаше добре на ретур. Това му позволи да получи две поредни възможности за пробив. Той неутрализира първата от тях, но при втората на Гришо му се наложи да играе на втори сервис и логично това доведе до негов удар в аут, който даде отново преднина от пробив на съперника. 

2:2 - Светкавичен рибрейк за Григор! Българинът запази самообладание, играеше изключително силно на ретур и не позволи лесни точки на съперника си. Това му позволи да стигне до точка за пробив, която реализира с прекрасен форхенд до линията. 

1:2 - Пробив за Типсаревич! Първи колебания за Григор на негов сервис и това доведе до лошия резултат. Първият му сервис не влизаше винаги, направи и двойна грешка, с което позволи да се стигне до брейкбол. При него игра на втори сервис, след което пласира топката в аут при един форхенд. 

1:1 - Янко Типсаревич отвръща подобаващо. Григор направи две непредизвикани грешки, записа и само една точка, но и сърбинът играеше уверено и пласираше добри удари. В крайна сметка резултатът е равен и без пробиви. 

1:0 - Страхотно начало за Григор. Той тръгна по перфектен начин в сервис-гейма си, пласира страхотни сервиси и не позволи на Типсаревич да запише дори точка. 

Втори сет - 6:0 

6:0 - Пълен погром и вторият сет е на сметката на българина! Григор не даде никакви възможности на Типсаревич да запише дори гейм на сметката си в този сет. 

5:0 - Трети пореден пробив за Григор в този сет! Страхотните изяви на българина продължават, а Типсаревич няма сили за отговор. В следващия гейм българинът ще сервира за победата и във втория сет, за да поведе с 2:0. 

4:0 - Продължава страхотната серия на Димитров. Осми пореден гейм за него, втори затвърден пробив, всичко върви по мед и масло за българина в този втори сет, а съпротивителните сили на Типсаревич стават все по-малко. 

3:0 - Нов пробив в полза на Гришо! Продължава страхотната серия за българина! Той отново взе подаването на Типсаревич, възползвайки се от първата си възможност за това. Това беше седми пореден гейм за Гришо. Сърбинът получи медицинска помощ в паузата между геймовете заради болки в глезена. 

2:0 - Димитров затвърждава пробива си. Страхотен тенис в този гейм, Типсаревич имаше своите шансове, но в крайна сметка всичко е на сметката на Димитров, който записа шести пореден гейм на сметката си и води с два преднина. 

1:0 - Пробив за Григор! Вторият сет започна страхотно за българина, който взе за четвърти път поред подаването на съперника си. Увереността му на ретур беше страхотна, което му позволи да получи два брейкбола. Сърбинът отрази първия, а при втория се стигна до маратонско разиграване, в което Гришо търпеливо чакаше шанса си и в крайна сметка взе гейма. 

Трети сет - 3:6

3:6 - Сет за Типсаревич! Сърбинът показа огромна сила на духа, успя да пласира няколко много дълбоки удара, които изтласкаха българина далеч зад основната линия и в крайна сметка реализира още първия си сетбол, за да намали изоставането си на 1:2 сета. 

3:5 - Типсаревич пробива! Изненадващо, но сърбинът стигна до два брейкбола, Гришо не успя да се справи добре и подари подаването си на сърбина, който ще сервира за сета и да намали изоставането си на 1:2. 

3:4 - Типсаревич продължава борбата, взе подаването си и въпреки мъките, не се предава. 

3:3 - Григор отново изравнява резултата, въпреки че даде точка в началото на гейма на съперника. Така тази част продължава при равенство и все още никой от двамата няма преднина от пробив към този момент. 

2:3 - Типсаревич отново взе подаването си и пак поведе в резултата. Това се случи след много силен сервис-гейм в негова полза, в който българинът нямаше отговор на добре пласираните му топки дълбоко в неговото поле. 

2:2 - Григор взе подаването си без никакви проблеми и изравни резултата. Той не даде нито точка на сърбина, но тази част продължава да има все още сериозна интрига. 

1:2 - Типсаревич взе подаването си и поведе в резултата за първи път от началото на първия сет. Въпреки че записа втори гейм на сметката си, сърбинът изпитва страхотни болки, но се очаква да стисне зъби и да продължи в мача. 

1:1 - Типсаревич най-после спря серията на Димитров от геймове, при това на сервис на българина. Леките колебания на Гришо доведоха и до възможност за пробив, която сърбинът реализира веднага и най-после взе някакъв актив, но пък и запази интригата в третия сет. 

1:0 - Продължава серията на Димитров от поредни геймове с нов пробив. Той увеличи серията си на феноменалните 11 спечелени части поред! И не даде никаква възможност на Типсаревич да запише актив. Така започна страхотно третия сет.

Четвърти сет - 6:7

6:7 - Типсаревич печели тайбрека и вкара мача в пети сет. Сърбинът започна силно в дългия гейм и дръпна с 3:0. Българинът успя да намали изоставането си в средата, но в крайна сметка една от многото му грешки доведе нещата до два сетбола за Типси. Той реализира още първия от тях и затвори тайбрека при 7:4, за да вкара всичко в пети сет. 

6:6 - Типсаревич взе подаването си и вкара мача в тайбрек. Зрелището в този мач е пълно. 

6:5 - Григор обръща развоя в своя полза в края на сета, като принуди Типсаревич да сервира, за да се добере до тайбрек. Димитров имаше някои трудности, направи осмата си двойна грешка в мача, но в крайна сметка взе гейма. 

5:5 - Пробив за Григор Димитров! Гришо върна пробива в последния възможен момент. Българинът се събра, концентрира се и стигна до три брейкбола в последната си възможност да върне пробива. Той реализира още първия от тях и остана в сета. 

4:5 - Григор се задържа в сета след поредната драма. Той поведе с 30:0, но впоследствие не успя да затвори частта. Нещо повече, той допусна да се стигне дори до сетбол за Типсаревич, който все пак успя да отрази и в крайна сметка накара сърбина да сервира за сета. 

3:5 - Уникален шанс пропиля Гришо да върне пробива. Той имаше цели пет брейкбола, три от тях поредни при 40:0 в негова полза. Но изобщо не намери силите да се възползва от тях и позволи на Типсаревич да спечели маратонския гейм и да се доближи само на гейм от изравняването на резултата в сетовете. 

3:4 - Григор взе трудно подаването си, като въпреки добрата преднина, която си извоюва в началото, допусна да се стигне до 40:40. В крайна сметка затвори частта с хубаво пласиран ас, но продължава да изостава с пробив. 

2:4 - Типсаревич затвърждава пробива си и нещата стават сложни за Димитров. След много битка сърбинът успя да запише гейма на сметката си, което го доближи само на два от изравняването на резултата в сетовете. 

2:3 - Пробив за Типсаревич! Няма и следа от неувереността на сърбина във втория сет. Той продължава да пласира страхотни дълбоки удари, с които затрудни максимално Гришо. И стигна до точка за пробив, която реализира  веднага и поведе с пробив. 

2:2 - Типсаревич продължава да се бори и взе второто си подаване в този сет. Така интригата се запази в тази част и всичко остава да се разреши тепърва. 

2:1 - Убедителен сервис-гейм и на Димитров. Той показа страхотен тенис в тази част, сервисите му бяха мощни и влизаха без проблем, което му позволи да вземе гейма на своята сметка, без да даде и точка на съперника. 

1:1 - Типсаревич отново изравнява резултата при свое подаване. При това сърбинът го направи изключително убедително, без да даде и точка на Димитров. Битката продължава с огромен заряд и интрига. 

1:0 - Григор взима първия си гейм на свой сервис. Той имаше леки затруднения, като се стигна до 30:30, но после пласира хубави сервиси, вторият от които ас. Така не позволи отпускане в началото на частта и поведе. 

Пети сет - 6:4

6:4 - С много мъка Димитров затвори мача. Въпреки че имаше преднина от началото на гейма, той отново изпусна парата в края на гейма и позволи на Типси да стигне до брейкбол. Все пак Димитров го отрази, стигна до първия си мачбол и го реализира, за да запише мача на сметката си след над 3-часова битка на корта в Париж. 

5:4 - Пробив за Григор Димитров! Българският тенисист най-после взе подаването на съперника си в този сет. Типсаревич най-накрая се пропука, въпреки че поведе с 30:0. Но допусна множество грешки след това, даде брейкбол на българина, който си беше скрит мачбол, Димитров се възползва и поведе. Сега ще сервира за мача. 

4:4 - И Гришо продължава серията си от лесни сервис-геймове. Пак игра силно на сервис и това улеси впоследствие атаките му с дълбоки форхенди. И в крайна сметка взе подаването си, без да даде точка на Типси. 

3:4 - Типси отново повежда в резултата, след като взе подаването си. Той поведе с 40:0, изпусна два геймбола, но в крайна сметка затвори гейма на сметката си и интригата се опазва жива и явно ще е до последно. 

3:3 - Продължава поредицата от лесни сервис-геймове за Димитров в този сет. Той взе подаването си с хуабви сервиси и без да даде нито една точка на Типсаревич. 

2:3 - За първи път в този сет Типсаревич взима лесно подаването си. Той така и не даде точка на Димитров, като развръзката дойде сравнително бързо. Битката продължава все още без пробиви в тази част. 

2:2 - Отново сравнително бърз сервис-гейм в полза на Григор. Той пак даде само една точка на Типсаревич, въпреки че имаше няколко интересни и дълги разигравания. Засега няма пробиви в петия сет на битката в Париж. 

1:2 - Типсаревич измъкна още един труден гейм на свой сервис. Той спаси и брейкбол на Димитров, а в крайна сметка 7-минутният гейм остана на неговата сметка. След края му сърбинът поиска медицинска пауза, но ще продължи със сигурност. 

1:1 - Григор изравнява резултата в геймовете. Това стана след сравнително равностоен гейм, в който българинът даде само точка на съперника, но успехът дойде след много усилия от негова страна, но важна е развръзката. 

0:1 - Типсаревич започва сета с маратонски гейм на своята сметка. В него се стигна до равенство 40:40, след което с огромна доза късмет и с намеса на мрежата сърбинът стигна до геймбол, който реализира и поведе в последната част на мача. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.