Пациенти, твърдят, че от началото на седмицата им отказват прием за лечение

Онкоболни пациенти твърдят, че от началото на седмицата им отказват прием за лечение в столичната болница „Сердика” . Причината - достигнат лимит на болницата, в която протича химиотерапията им.

Христо Арнаудов чува тежката диагноза – карцином на панкреаса през декември месец 2018-та година. От февруари тази година е пациент на болница „Сердика” в София. На 27-ми май заедно със съпругата си идва за пореден курс на химиотерапия.

„Мислехме си, че ще постъпим за поредната химиотерапия , идвайки тук ни беше казано, че здравната каса не разрешава прием на планови пациенти, за съжаление всички онкоболни пациенти влизат в тази графа” каза съпругата на пациента Даниела Арнаудова.

ЗА ЛЕЧЕНИЕТО НА ТЕЖКОБОЛНИ: Обсъждат промяна във финансирането на редките болести

На 29-ти май Даниела и съпругът й правят втори опит да получат лечение, но без успех. Оказва се, че всички онкоболни пациенти са с отказ за лечение.

„В никакъв случай не обвинявам нито един лекар в тази болница , тук са прекрасни лекари, но в понеделник им беше забранено да си вършат работата”, добавя Арнаудова.

От ръководството на болницата твърдят, че за първи път връщат пациенти, но не за първи път парите не достигат. За април месец загубите за болницата са в размер на 120 000 лв.

„Тази година всеки край на месеца ние сме в тази ситуация , тъй като болницата има общ лимит , в него е включен и лимита за онкоболни, за разлика от лимитите през 2018-та”, каза управителят на болница „Сердика” д-р Методи Янков.

Националната здравноосигурителна каса започна проверка на дейността на болницата. Резултатите ще са готови до няколко дни.

В Русе настояват да отпаднат лимитите за палиативни грижи за онкоболни

50% от болничния бюджет е предназначен за лечението на онкоболните пациенти в болницата. По думите на управителя на болницата той неведнъж е изпращал писма до Здравната каса с молба за увеличение на болничния лимит, за да не се налага връщане на пациенти.

„Не срещнаха разбиране като ми беше отговорено , че онкоболните пациенти са планови, а не спешни болни. Вариантите са да тръгнем да търсим другаде лечение”, заяви Даниела.

От болничното заведение обещаха , че още днес Христо ще бъде приет за лечение.

„Борбата за живот на един онкоболен пациент не смятам, че е лека нито за него, нито за семейството му, за да бъде изправен и пред борба със здравната система”, допълни съпругата на Христо.

Целия разговор гледайте във  видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.