Сменен е и финансовият министър

Управляващата в Полша партия "Право и справедливост" смени няколко свои ключови министри, спечелили мандати в Европейския парламент, съобщава БТА. 

Министърът на финансите Тереса Червинска, която няма да е евродепутат, също е сменена от своя досегашен заместник Мариан Банаш, ръководител на данъчната администрация. 

Не е известно дали Червинска е отстранена от поста или сама е подала оставка. По-рано тази година тя изрази съмнение във възможностите на правителството да финансира нови социални програми, твърдят полски медии. Икономисти в "Ай Ен Джи Банк" написаха в днешния си доклад, че със смяната на финансовия министър се разкрива пътят за частично намаляване на данъците за младите хора. 

Габриел: Иска ми се България да се пребори за силен ресор в следващата ЕК

ЦИК обяви имената на новите български представители в ЕП

Сред заминаващите за Брюксел и Страсбург досегашни министри са вицепремиерът и министър по семейните въпроси Беата Шидло, вътрешният министър Йоахим Бруджински и министърът на образованието Анна Залевска. Новите имена в кабинета на премиера Матеуш Моравецки са Яцек Сасин - вицепремиер, Елжбета Витек - вътрешен министър, Божена Борис-Шопа - министър по семейните въпроси, труда и социалната политика и Дариуш Пьонтковски - министър на образованието.

Новите министри положиха клетва пред президента Анджей Дуда.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.