Агенцията се е самосезирала заради онлайн публикация по случая с детето от Пловдив, вербувано от ИДИЛ

ДАЗД се е самосезирала заради медийното отразяване от интернет медия на случая на дете, въвлечено в дейности неблагоприятни за неговото развитие, свързани с радикализация. Това съобщават от пресцентъра на агенцията.

„Предвид правомощията на председателя на Държавната агенция за закрила на детето да координира и осъществява контрол по спазване правата на детето, незабавно са уведомени Дирекция „Социално подпомагане” – Пловдив и ОД на МВР – Пловдив за предприемане на координирани междуинституционални действия, така че да се окаже подкрепа на непълнолетния и неговото семейство, без да се възпрепятства провеждането на досъдебното производство. Изпратено е писмо и до специализираните служби за борба с тероризма и радикализацията с искане да бъдат дадени насоки за реакция в подобна ситуация с оглед гарантиране правата и интересите на детето и оказване на необходимата подкрепа на семейството, в т.ч. при наличие на други деца в семейството, също така и за целенасочени превантивни действия по отношение на всички деца, с оглед избягване на други подобни случаи”, се казва в позицията на ДАЗД.

Как терористите привличат хора у нас?

„Случаите на деца, които се отразяват и обсъждат широко от медиите изискват предприемане на мерки за закрила на децата от въвличане в дейности, които биха имали негативни последици за тяхното физическо, умствено, нравствено и социално развитие. Поради своята неопитност и стремеж към подражание на възрастните, децата са една уязвима аудитория и затова съществуват международно признати стандарти за тяхната допълнителна защита от неподходящо и/или вредно медийно съдържание. В тази посока са и разработени Критерии за оценка на съдържание, което е неблагоприятно или създава опасност от увреждане на физическото, психическото, нравствено и/или социално развитие на децата. Въпреки съществуването на критериите, посочени по-горе, както и на законовите изисквания, също и на разбирането на по-голямата част от журналистическата и медийна общност, че децата са специфична група, която се нуждае от допълнителна защита, често при отразяване на конкретни случаи на деца тези правила се нарушават”, пишат още от там.

ВЕРБУВАН ОТ ИДИЛ: Момчето все още не е било в състояние да взриви бомбите (ОБЗОР)

В тази връзка от ДАЗД  напомнят, че при оповестяването от медии на прояви деца не следва да се посочват лични данни за тях, включително техните образи, за да не бъдат идентифицирани (особено когато се отнася за случаи на насилие върху деца или конфликтни семейни отношения), поради риска от повторна виктимизация, стигматизация, трудно предвидими негативни последствия в дългосрочен ефект върху развитието на детето и създаване на негативни нагласи по отношение на него, включително при неизяснени обстоятелства, предмет на съдебно разследване. Това в пълна сила е валидно както за децата, които са жертви на насилие или злоупотреба, но също така и за децата, за които се предполага, че са извършили насилие, противообществена проява, престъпление.

ОПАСНИ ИГРИ: Как 16-годишният ученик се е обрекъл на "Ислямска държава" и как беше разкрит?

„Чрез чл. 16 от Конвенцията на ООН за правата на детето се гарантира правото на всяко дете да бъде защитено срещу произволна или незаконна намеса в личния му живот, семейство, дом или кореспонденция, както и срещу незаконно посегателство срещу неговата чест и репутация. Член 16 трябва да се прилага към всички деца без дискриминация. В случаите на деца, заподозрени или обвинени в нарушаване на наказателния закон, разпоредбата на чл. 16 гарантира зачитане на правото на личен живот и неразгласяване на лични данни на всички етапи на следствието и процеса. Комитетът по правата на детето в свои коментари по въпроса е заявил, че „Личният живот на детето трябва да бъде напълно защитен на всички етапи на делото, включително по отношение на незаконни записи и възможно разгласяване от медиите“”, допълват от Агенцията за защита.

Предотвратиха терористичен акт в Пловдив, задържано е 16-годишно момче (ОБЗОР)

От там изпращат апел да се подхожда с повишено внимание към отразяване на истории, свързани с деца, предвид тяхната незрялост и уязвимост, стриктно да се съблюдават посочените нормативни разпоредби, с оглед спазване на правата и защита на интересите на децата.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си