Спецпрокуратурата обяви, че бомбите, открити в Пловдив, са най-големите в новата история на България

Спецсъдът реши - 16-годишното момче от Пловдив, вербувано от ИДИЛ, остава на свобода. Контрол върху него ще продължат да осъществяват инспектори от детска педагогическа стая, но то ще продължи да се движи в обичайната си среда. Според прокуратурата, все още има реална опасност за сигурността на огромен брой български граждани.

Прокуратурата поиска от съда 16-годишното момче да бъде поставено в изолирана среда, защото случаят нямал аналог, количеството взривни вещества и устройства - огромни, а опасността от атентат била реална. Съдът обаче реши, че няма да уважи искането им и остави момчето на свобода. Като в мотивите си съдебният състав уточни, че е на лице обосновано предположение, че 16-годишното момче е извършило престъпленията, за които е обвинено. Съдът обаче счете, че момчето трябвало обаче да продължи да ходи на училище, за да може по-бързо да се върне към нормалния начин да живот. Така според психолог, който работи с него, по-бързо ще може да преодолее ситуацията.

Съдебното заседание се проведе при закрити врата. Минути преди да започне, от прокуратурата излязоха с изявление. Причината - дебатът от последните дни - правилно ли беше случаят да стане медийно известен и жертва ли е 16-годишното момче?

„Непроменено е мнението на прокуратурата, че в настоящия казус се касае за дете жертва на радикализация и огромна човешка трагедия. От другата страна стои сигурността и интересите на българското общество”, коментира говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева.

А  сигурността била застрашена. „В тази връзка намерени са взривни вещества и взривни устройства по обем и брой несъпоставими с друг казус от новата история на българската държава. Намерени са сериозни комуникации, съдържащи информация, че обвиняемото лице е подготвяло терористичен акт”, посочи още тя. И допълни: „Отделно от това са намерени и видеоклипове, изпращани от него към вербовчика”.

Какво е съдържанието на видеата - от държавното обвинение не уточниха. „Вербовчикът, по начални данни е лице от арабски произход, което населява страна от Северна Африка. Аз казвам, това момче не е и не може да бъде терорист. То е резултат на влияние, което е целенасочено, на което влияние най-вероятно са подложени деца на неговата възраст навсякъде по света и което е упражнявано целенасочено от структури и хора, които всъщност представляват „Ислямска държава”, заяви главният прокурор Сотир Цацаров

СНИМКИ ОТ СЪДА ВИЖТЕ ТУК

„Считаме, че към момента продължава да е налице реална опасност за сигурността на огромен брой български граждани”, заяви Сийка Милева.

Не стана ясно как точно е застрашена сигурността на гражданите, защото от прокуратурата отказаха да отговарят на журналистически въпроси. „Решението, а и отговорността е на съда”, каза още Милева.

И така след двучасово съдебно заседание, съдът реши: остава момчето на свобода. „Беше му обяснено, че е взето тежко решение от съдебния състав и се надяват да не се повтаря неговото поведение”, каза наблюдаващият прокурор Илиян Точев.

Борисов: Бомбите, открити в Пловдив, са чудовищни (ВИДЕО+СНИМКИ)

А в съдебната зала, тийнейджърът казал, че осъзнава вината си. Защитата и семейството на обвиняемия са доволни от решението. Според адвоката на момчето  - към този момент това е най-адекватната мярка за неотклонение.

16-годишното момче е от християнско семейство. Някъде назад в рода си е имал свой роднина, който е изповядвал исляма. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров. Така, преди време момчето по свои вътрешни убеждения решава, че и той ще изповядва тази религия.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

 
  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес