Вижте репортаж на "Дойче Веле" по темата

Себастиан Елмгрен работи от единайсет години в шведския телекомуникационен концерн "Ериксон". До момента на два пъти е излизал в отпуск по бащинство, преди в началото на годината да се върне отново на работа. 37-годишният мъж съвсем не смята, че отпуските по бащинство са попречили на кариерата му.

"Шефовете ми изцяло ме подкрепяха. И отношението на колегите ми беше положително. Как да не се възползваш от такъв шанс? Някои дори ми казаха, че това може да се отрази добре на кариерата ми", споделя Себастиан. И допълва, че от децата можеш да научиш много - дори повече, отколкото в службата. 

ГЕРБ обсъди ключовите политики на МТСП за по-ранно връщане на работа след майчинство

Шефката на отдел "Кадри" в "Ериксон" Ана-Карин Самуелсон е една от малкото жени във фирмата. 75 на сто от служителите са мъже, което означава, че трябва да се работи активно за равноправието. "Искаме да сме атрактивен работодател и да сме сигурни, че служителите ни получават възможността за добър баланс между работа и личен живот. В това число влиза и грижата за децата", заяви Самуелсон. 

Статистиката сочи, че 30% от времето за отглеждането на деца в Швеция се пада на бащите. Себастиан е прекарал общо година със синовете си Фредерик и Теодор у дома. В скандинавската страна е обичайно и двамата родители да работят, от което следва, че трябва да си делят и грижите за децата. 

Кои родители ще имат право на безплатна бавачка?

"Тъй като и двата пъти жена ми си остана първата година вкъщи, синовете ни твърде много се бяха привързали към нея. Но, след като прекарах половин година с тях, постигнахме чудесен баланс. Трябва да сме гъвкави - тоест, не непременно жена ми да взима децата. Когато е нужно, се връщам по-рано от работа, прибирам децата, а жена ми спокойно поема ангажиментите си", заяви Себастиан. 

Още нещо допринася за равноправието в Швеция - родителите са стимулирани да си поделят грижата за децата, тъй като ако единият от тях си остане изцяло вкъщи, семейството не ползва данъчни облекчения. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.