Вижте какво да правим, за да бъде по-чисто жилището ни

Британската здравна служба издаде нови препоръки, в които обяснява колко е важно хората да намалят замърсяването на въздуха в домовете си, съобщи БТА.
Въздухът в затворените помещения се замърсява от много неща - готвене, влага, аерозоли, огън, тютюнопушене, препарати за чистене. Те могат да раздразнят белите дробове и да предизвикат астма. 
Затова е добре дрехите да не се сушат в помещенията, а ако няма друг избор, трябва да се остави отворен прозорец, за да излиза влагата. 

Експерт: Горивната база за отопление е основната причина за замърсяването на въздуха

Прозорците трябва да са отворени, когато е включена печка, когато се използват свещи, аерозоли, препарати за почистване, дори когато човек си взима душ или вана.
Много важна е вентилацията на дома. Ако вентилаторните шахти са блокирани или вентилаторите не работят, трябва да бъдат поправени. Всякакво изтичане на вода трябва да бъде ремонтирано бързо. Пушенето в дома е крайно нежелателно. Препоръките за работа с бои, разтворители и лепила трябва да се спазват. 

Нов електробус тръгва по улиците на София

„Въздействието на мръсния въздух на улиците върху здравето е добре известен. Токсичният въздух у дома също може да е невидим убиец, особено за страдащите от астма", каза д-р Анди Уитамор, говорител на организацията "Астма Великобритания".
Бременните жени, малките деца, възрастните и болните хора, които стоят повече време у дома, са особено уязвими.
Други рискове за замърсяване на въздуха в апартаментите са малките стаи и използването на жилището от много хора. Понякога навън е толкова шумно и въздухът е толкова лош, че хората не смеят да отворят прозорците си. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.