Номинираната за водач на ЕК иска нов пакт за миграцията, рестарт на Дъблинското споразумение и толеранс за Brexit

Ратификация на Истанбулската конвенция от всички страни-членки на ЕС, нов пакт за миграцията и убежищата, както и удължаване на срока за Brexit - за това ще се бори кандидатът за председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя защити приоритетите си пред евродепутатите в пленарната зала в Страсбург. Номинираната за челото на ЕК акцентира още върху равенството на половете, въвеждането на обща минимална европейска заплата в целия ЕС, амбициозна програма за борба с климатичните промени и създаване на общоевропейски механизъм за върховенство на закона.

СНИМКИ ОТ ИЗСЛУШВАНЕТО НА УРСУЛА ФОН ДЕР ЛАЙЕН В ЕП ВИЖТЕ ТУК

"Бих предложила един нов пакт за миграция и убежище и рестарт на Дъблинската реформа. Това ще ни позволи да се върнем към едно напълно функциониращо Шенгенско пространство", каза германката. По думите й, светът има нужда от силна Европа, а за да бъде силна тя, трябва и да е единна. Затова трябва да "имаме смелостта да налагаме решения във външната политика чрез квалифицирано мнозинство" изказа вижданията си германката, родена в Брюксел. Именно поради този факт тя изтъкна пред евродепутатите, че първо се чувства европейка, а чак след това германка. 

Германската министърка на отбраната застана зад бежанската кауза, като отбеляза, че "над 17 хил. мигранти се удавиха в Средиземно море, а Средиземноморието се превърна в една от най-смъртоносните граници на света".

"Имаме дълг да спасяваме човешкия живот по море, да се зачитат правата на човека, защото ЕС има нужда от човечни граници, посочи кандидатката за шеф на ЕК. И разказа как е приютила 19-годишен сирийски бежанец преди 4 години, а днес той вече говори немски и английски, учи и е водач на своята общност.

"Ние трябва да спасяваме, но спасяването не е достатъчно, да се борим с трафикантите, да подобрим положението на бежанците чрез хуманитарни коридори", добави още тя. Урсула фон Лайенс заяви, че е наясно с разделението в ЕС по въпроса с мигрантите, но смята, че имаме нужда от разбиране и решителни действия.

Тя иска да има осъвременена, обща европейска система за убежище, да се оказва помощ на държавите под натиск, които са външна граница. "Да има начин да споделяме товара", добави военната министърка, кандидат за челото на ЕК. Според нея ЕС трябва да има смелостта да налага решенията си във външната политика чрез квалифицирано мнозинство, на което държавите в малцинство да се подчинят. 

Германската министърка разви и тезата си за равенството между половете в ЕК, като се възмути, че през годините е имало само 35 еврокомисарки срещу 183 мъже начело на ЕС. "Това е 20%, даже по-малко, а ние сме половината от населението - искаме своя справедлив дял", каза Лайенс по феминисткия въпрос. Тя се спря и върху насилието върху жените, като посочи, че сексуалното посегателство върху нежната половина трябва да влезе в списъка на престъпленията, изредени в европейския договор.

"Трябва да се приключи с ратификацията на Истанбулската конвенция, по този начин ще бъдем по-силни като хора", заключи германката и настоя всички членки на Съюза да я приемат. 

По отношение на Brexit, Урсула фон дер Лайен заяви готовност да удължи срока. "Аз съм готова да дам още време за датата на излизане, стига то да е необходимо по основателни причини. при всички случаи Обединеното кралство ще остане наш съюзник, наш партньор и приятел", заяви представителката на ЕНП.

Веднага след речта й Манфред Вебер, водещият кандидат на европейската десница, който беше отхвърлен за шеф на ЕК, заяви, че неговата група ще подкрепи Урсула фон дер Лайен.

Джамбазки за номинацията за шеф на ЕК: Това е безпринципна сделка между двулични хора

С изключение на ЕНП, германската кандидатка бе обсипана с критики, забележки и ирония от много други политически групи в ЕК. Социалистите ще решат следобед дали да я подкрепят, но не искат институционална криза. Зелените не харесаха програмата й за климата, а британецът Найджъл Фараж я нарече фанатичка. "Тя е фанатик, тя иска да изгради европейска армия - ако това стане, НАТО ще престане да има значение в Европа", обвини защитникът на Brexit.

Най-честият упрек, който се чуваше в пленарната зала в ЕП, бе, че в стремежа си да се хареса на целия политически спектър, обещава всичко на всички. Леви и консерватори, както и националисти, и зелени открито я разкритикуваха, че говори прекалено общо. "От това, което чухме, разбираме, че не сте подходяща за председател на Комисията" - беше често чувана реплика по време на изслушването й от критиците.

Кандидатурата на съратничката на Ангела Меркел бе издигната след драматични преговори на върха на ЕС. По-късно през деня евродепутатите ще гласуват за номинацията й в пленарната зала в Страсбург, а вотът и към момента остава непридвидим.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.