За целта са извършени няколко операции

След повече от 50 часа операции, двегодишни сиамски близначки, съединени в областта на главата, бяха успешно разделени. Двете момиченца от Пакистан бяха оперирани в болница в Лондон. Това стана възможно, след като богат пакистански бизнесмен чул за аномалията им и платил изцяло за лечението им.

Лекари извършиха уникална операция на сиамски близнаци (ВИДЕО+СНИМКИ)

Сафа и Марва се раждат съединени в главата, но това далеч не е най-опасното. Те делят голям кръвоносен съд в мозъка. Главният лекар Оуасе Джеелани, който ги разделя, е от съседното село, където са родени близначките.

„Можем да видим артерията, но за да направим нещо, то трябва да е под микроскоп”, обяснява Доктор Оуасе Джеелани.

Процесът на разделянето е сложен и дълъг. Той се провежда на няколко етапа и серия от операции.

„Наистина важното беше да успеем да разделим мозъците им и след това да възстановим черепите им, така че накрая да имаме две напълно отделни човешки същества”, обясни проф. Дейвид.

Експертите са използвали виртуална реалност и 3D моделиране, за да създадат копие на главите на децата, върху което неврохирурзите да тренират. След това са визуализирали структурата на черепа им, както и кръвоносните съдове, така че да могат да ги възстановят напълно.
„Тъй като са по-големи и са много активни, така че това, което направим трябва да е достатъчно здраво, за да устои на всичко, което може да влезе в съприкосновение с главите им”, обясни проф. Дейвид.

Първата операция е през октомври 2018 г., а двете деца са разделени окончателно през февруари. Сафа и Марва са подложени на операции в продължение на 50 часа с участието на 100 души екип.

„Те се справят добре. Бяха подложени на интензивно лечение през послединте 10 месеца, което приключи неотдавна. Оптимисти сме, че ще се възстановят напълно”, заяви д-р Оуасе Джеелани.
Болницата в Лондон, в която е извършена уникалната операция, вече има опит при разделянето на две двойки сиамски близнаци - през 2006 г. и 2011 година.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.